Srpska želi da razgovara sa FBiH o vraćanju nadležnosti

Vedrana Kulaga
Srpska želi da razgovara sa FBiH o vraćanju nadležnosti

Banjaluka - Programska deklaracija SDA u kojoj se poziva na usvajanje ustava kojim bi nastala “republika BiH” je udar na Dejton, a konačan odgovor na aktuelnu situaciju u BiH i prijetnje po položaj i interese Srpske utvrdiće Narodna skupštine krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Poručeno je to juče poslije sjednice Glavnog odbora SNSD-a koja je održana u Banjaluci, a na kojoj su predložena 64 zaključka u vezi sa višemjesečnom krizom u BiH koju je dodatno podgrijao akt koji je usvojen na Kongresu SDA.

U predloženim zaključcima akcenat je stavljen na Dejtonski sporazum i na njegove izvorne principe, te da sa FBiH treba otvoriti raspravu u vezi sa svim zakonima i odlukama koje je u proteklim godinama nametnuo visoki predstavnik, a kojima su, između ostalog, RS otete brojne nadležnosti. Prijedlog koji će ići prema FBiH jeste da zajedno povuku sporazum o donošenju zakona o odbrani, indirektnom oporezivanju i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Ako Federacija na to ne pristane, Srpska kao strana u sporazumu treba sama da odluči o povlačenju.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je nakon sjednice da je Glavni odbor dao ocjenu ukupne situacije, te formirao komisiju koja će utvrditi konačnu verziju zaključaka u narednih nekoliko dana.

- Odbacujemo prijedlog da se formira republika BiH. To je neprihvatljivo, to je urušavanje Dejtona, antiustavna djelatnost i to ugrožava mir u BiH - podvukao je Dodik.

SNSD smatra, kako je rekao, da ako se u BiH ne bude poštivao Dejton, treba primjenjivati odredbe Ustava BiH, odnosno akt o građanskim pravima i slobodama gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje.

- U Ustavu to piše i to treba afirmisati - rekao je Dodik.

SNSD je predložio da bude održana sjednica Narodne skupštine i bude utvrđen prijedlog da se sa FBiH razgovara o zakonima o odbrani, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te o indirektnim porezima.

- Parlament RS, o ovim i drugim pitanjima, treba da formira delegaciju, te da sa federalnim parlamentom, koji će imati delegaciju, kao strane obave rasprave i vide kako se to može riješiti. Ako to odbiju, tražićemo da se zakoni i odluke koje su donesene pritiskom visokog predstavnika, pa i one koje su kasnije izglasane u Parlamentu, ne smatraju i nisu validne niti u skladu sa propisima - rekao je Dodik. 

Najavio je da bi sjednica Predsjedništva SNSD-a trebalo da bude naredne sedmice i da će tada imati pripremljen materijal za sjednicu Skupštine Srpske na kojoj će se raspravljati o aktuelnoj situaciji u BiH.

- Sa rukovodstvom Skupštine vidjećemo kada bi mogla biti sjednica, a vjerujemo da bi mogla biti u idućih deset do 15 dana. Republika Srpska treba da se brani jasnim i energičnim stavom, bez oklijevanja - rekao je Dodik i ponovio da je SDA pretjerala u svojim stavovima i reformama koje je ponudila, te da ih i ovaj put ohrabruje međunarodna zajednica.

- Za nas je to neprihvatljivo i nikada neće doći na dnevni red -- naglasio je Dodik.

Stav SNSD-a je da je uvođenje bonskih ovlašćenja bilo mimo Ustava BiH, te sve što je tako nastalo ne može biti definitivno, već privremeno.

- Želimo da se obavi rasprava RS i FBiH. Odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice, sve nametnute odluke visokog predstavnika i tražimo dijalog unutar BiH o svim pitanjima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice. To se, prije svega, odnosi na zakone koji su mijenjali sistem nadležnosti i doveli do toga da Srpska ostane bez desetine nadležnosti - rekao je Dodik.

Jedan od predloženih zaključaka je i da je neophodna izmjena Krivičnog zakonika Srpske da bi se utvrdila krivična odgovornost u slučaju da predstavnici Srpske u Sarajevu ne poštuju stavove institucija Srpske. Iz SNSD-a su poručili da treba istrajavati na ustavnom načelu BiH, odnosno da se sastoji od dva entiteta koji su nosioci reprezentativnosti, te na Rezoluciji o vojnoj neutralnosti i zaštiti ustavnog poretka, ali i da treba donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem više neće biti mjesta za strane sudije. Dio zaključaka se odnosi na popravljanje ekonomske, demografske i obrazovne slike u Srpskoj.

Radojičić novi potpredsjednik

Za nove-stare potpredsjednike SNSD-a izabrani su juče Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, a jedino novo lice u potpredsjedničkoj funkciji je Igor Radojičić. Na poziciji generalnog sekretara stranke ostao je Luka Petrović, a na sjednici je izabrano i 45 članova Predsjedništva stranke.

 

 

Kod Vučića u subotu

Predsjednici parlamentarnih političkih partija iz Srpske razgovaraće u subotu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i saradnicima o novonastaloj situaciji u BiH.

- Vjerujemo da Srbija, kao potpisnica Dejtona, treba da zatraži izvještaj od visokog predstavnika o svom radu i da ocijeni da li je taj rad bio ili ne u skladu sa potpisanim sporazumom i Ustavom BiH - rekao je Milorad Dodik i potvrdio da je u utorak uveče razgovarao sa liderima PDP-a i SDS-a Branislavom Borenovićem i Mirkom Šarovićem o razvoju situacije u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana