Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine RS: Zdravstvo nastavlja da tone u dugove

Ž. D.
Sonja Karadžić-Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine RS: Zdravstvo nastavlja da tone u dugove

Istočno Sarajevo - Potpredsjednica Narodne skupštine RS iz SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević izjavila je u petak da zdravstveni sistem u Srpskoj ne postoji, niti ima ideje kako da bude oporavljen.

- Zdravstveni sistem je propao u Bermudskom trouglu negdje između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova - rekla je Karadžić-Jovičević.

Ističući da nikada nisu preduzeti koraci koji bi doveli do oporavka zdravstvenog sistema, ona je rekla da su u ovom momentu jedini sigurni koraci ka dodatnom zaduženju u drugu milijardu ukupnog dugovanja.

- Dugovanja su ogromna u svim segmentima. Samo dugovanja za doprinose i poreze prelaze 200 miliona maraka. Zdravstveni radnici ne mogu da ovjere knjižice i da se liječe. U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci u posljednjih pet godina uplaćeni su doprinosi za samo godinu i po, a u Bolnici Istočno Sarajevo je za pet godina uplaćeno doprinosa i poreza za svega pet mjeseci. Dug UKC-a iznosi 250 miliona KM bez najnovijeg zaduženja - rekla je Karadžić-Jovičević komentarišući najavu da će najveća zdravstvena ustanova u RS novim kreditom od 55 miliona KM pokušati da refinansira dugove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana