Službenici Granične policije BiH moraju imati obrijanu bradu

klix.ba
Službenici Granične policije BiH moraju imati obrijanu bradu

Sarajevo - Prema odredbama Instrukcije o pravilima ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Granične policije BiH i Pravilnika o nošenju uniforme od 30. januara 2017. godine policijski službenici kada su u uniformi moraju imati obrijanu bradu, kazala je za klix.ba portparol Granične policije BiH Sanela Dujković.

Riječ je o pravilniku koji se mnogo ne razlikuje od ostalih pravilnika policijskih agencije u Bosni i Hercegovini koje takođe zabranjuju nošenje brade za vrijeme obavljanja dužnosti.


Mediji iz Srbije spekulisali su da je ovaj Pravilnik donesen zbog čestih žalbi pripadnika Granične policije BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda na policajce iz reda Bošnjaka.

Dujković ističe da je Granična policija BiH prethodnih godina evidentirala žalbe građana na neuredan izgled službenika s bradama na graničnim prijelazima, ali da nisu evidentirane žalbe službenika GPBiH na izgled kolega koje nose bradu.

"Kancelarija za unutrašnju kontrolu i profesionalne standarde od 30. januara 2017. godine primio je molbe nekoliko službenika da iz medicinskih i drugih razloga mogu nositi bradu na dužnosti. Molbe su podnijeli pripadnici svih nacionalnosti", rekla je Dujković.

U tom kontekstu posljednjih dana se pričalo i o navodnoj infiltraciji islamskih ekstremista u Graničnu policiju BiH, što Dujković demantuje.

"Granična policija BiH nema saznanja o policijskim službenicima koji pripadnošću određenim grupama ugrožavaju sigurnost BiH, granice i građana", rekla je Dujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana