Slaven Gojković, direktor “Šuma RS”: Loše vrijeme donijelo gubitak

Marijana Miljić Bjelovuk
Slaven Gojković, direktor “Šuma RS”: Loše vrijeme donijelo gubitak

Gubitak “Šuma Republike Srpske” na kraju šestog mjeseca ove godine iznosio je 5,1 milion maraka, a okidač za ovakav rezultat su, prije svega, nepovoljne vremenske prilike, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske” direktor “Šuma RS” Slaven Gojković.

Naveo je da su od 32 organizaciona dijela, 22 završila prvo polugodište u minusu.

- Najveći gubitak iskazala su šumska gazdinstva iz Banjaluke, Doboja i Kotor Varoša, a najbolji dva iz istočnog dijela Srpske - kazao je Gojković koji se nada da bi ovo javno preduzeće u drugom dijelu godine moglo popraviti loš rezultat s početka 2023. godine, odnosno polugodišta.

GLAS: Kako su poslovale “Šume RS” u prvom polugodištu?

GOJKOVIĆ: Nažalost, prva polovina ove godine je u suštoj suprotnosti sa istim periodom lani, kada smo imali mnogo bolje rezultate. Na kraju juna ove godine na nivou javnog preduzeća iskazan je gubitak od 5,1 milion maraka. Nismo zadovoljni. Ima subjektivnih razloga zašto je tako, ali, realno, mnogo je i objektivnih zašto smo došli u ovakvu situaciju. Prvi kvartal zbog zime uvijek je problematičan i ne možemo ostvariti proizvodnju. Uvijek se nadamo da će drugi kvartal popraviti situaciju. Međutim, ove godine imali smo jako loš i drugi kvartal, pogotovo peti i šesti mjesec, kada bi proizvodnja trebalo da ide većim intenzitetom. Bilo je mnogo kišnih dana u maju i junu, pa se ni u tim mjesecima nije mogla postići proizvodnja kako smo planirali.

GLAS: U kojem procentu je realizovan zacrtani plan proizvodnje?

GOJKOVIĆ: Plan proizvodnje realizovan je u procentu od 78 odsto, što znači da je podbačen za 22 procenta. Sve je to rezultiralo krajnjim gubitkom, koji definitivno ne bi bio takav da su nam vremenske prilike išle naruku. Takođe, ove godine u padu je potražnja i za drvim sortimentima, za razliku od prethodnih. Tako da je i to uticalo na loš rezultat.

GLAS: Koliko je organizacionih dijelova iskazalo minus?

GOJKOVIĆ: Od 32 organizaciona dijela, njih 22 iskazalo je negativan rezultat. Imamo pojedina šumska gazdinstva koja su u jako teškoj situaciji i neizvjesno je da li uopšte do kraja godine može tu da se popravi finansijska slika. Očekujem da će veći broj gazdinstava uspjeti da u drugoj polovini godine podigne proizvodnju na nekakav optimalan nivo kako bi na kraju iskazali pozitivan rezultat.

GLAS: Koja gazdinstva su imala najveći gubitak?

GOJKOVIĆ: Najveći gubitak iskazala su šumska gazdinstva iz Banjaluke, Doboja te “Vrbanja” iz Kotor Varoša. Najbolji rezultat, s druge strane, imala su ŠG “Romanija” Sokolac i “Jahorina” Pale. Za gazdinstvo u Doboju imamo loše projekcije i do kraja godine, dok se, s druge strane, “Vrbanja” pomjera nabolje, ali ni tu ne polažemo neke velike nade. Za Banjaluku se nadamo i mislimo da idu u nekom pozitivnom pravcu i da će do kraja devetog mjeseca biti dobri i na samom kraju ove godine iskazati pozitivan rezultat.

GLAS: Kakva su očekivanja na nivou preduzeća za drugo polugodište?

GOJKOVIĆ: S obzirom na to da nam je proljeće bilo loše, pouzdaćemo se da će jesen biti dobra. Već posljednjih par godina imamo dobre pokazatelje u posljednja četiri mjeseca. Lani smo imali rekordan oktobar o pitanju izvršenja plana proizvodnje. Avgust nam je definitivno najbolji mjesec u ovoj godini do sada. Imamo pozitivne pomake, ali vidjećemo koliko ćemo do kraja godine uspjeti sanirati loš rezultat iz prvog polugodišta. Očekujemo da septembar i oktobar budu udarni mjeseci. Sve u velikoj mjeri zavisi od dobavljača i izvođača radova, odnosno u kakvoj će oni mogućnosti biti da izvrše preostale radove, ali i od vremenskih uslova. Ako nam sve bude išlo u našu korist, popravićemo stanje iz prvog polugodišta.

Smjene

GLAS: Hoće li biti promjena na čelu gazdinstava koja su ostvarila negativan rezultat?

GOJKOVIĆ: Imali smo promjenu na čelu gazdinstva u Driniću, gdje je smijenjen Sretko Stanković, a imenovana Slađana Banjac za vršioca dužnosti direktora.  Vidjećemo šta sve možemo uraditi da preduprijedimo proizvodnju i saniramo loš rezultat iz prvog polugodišta što je više moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana