Skrojen rok za podršku privredi i radnicima

Svjetlana Šurlan
Skrojen rok za podršku privredi i radnicima

Banjaluka - Prijedlog akcionog plana za realizaciju mjera Vlade RS u 2018. predviđa da do kraja godine budu ukinuta ili smanjena pojedina poreska opterećenja, dok će do polovine godine biti urađena analiza opravdanosti poreskih i neporeskih davanja i kreiran plan ukidanja ili smanjenja pojedinih neporeskih davanja.

Prijedlog akcionog plana završen je nakon što su na radnu verziju sugestije dali Privredna komora i Savez sindikata RS. Tim dokumentom propisano je da do kraja januara bude formiran odbor koji će pratiti sprovođenje dogovorenih mjera. Do marta treba da budu usvojeni podzakonski akti za Zakon o poreskom sistemu i poravnata sva potraživanja na osnovu indirektnih poreza.

Mart je rok da bude urađena analiza opravdanosti poreskih i neporeskih davanja, a do juna Vlada planira da inicira povećanje akciza na duvan i alkohol kako bi obezbijedila dodatne prihode za zdravstveni sektor.

I plan ukidanja ili smanjenja pojedinih neporeskih davanja takođe bi trebalo da bude urađen do sredine godine, a do septembra izvršena analiza plata radnika sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi i uporedna analiza sa platama radnika u drugim oblastima javne uprave, te izrađen plan izjednačavanja plata za period od 2019. do 2022. godine.

Kraj godine je ostavljen kao rok za izmjene Zakona o porezu na dobit, odnosno oslobađanje oporezivanja reinvestirane dobiti. Do decembra 2018. je planirana i izmjena Zakona o porezu na dohodak radi redefinisanja oporezivanja kapitalnih dobitaka i ugovaranja plate sa porezom na dohodak, odnosno ukidanja zaštite neto plata.

Planirano je i donošenje zakona o doprinosima, odnosno ugovaranje plate sa porezom na dohodak, smanjenje zbirne stope doprinosa radi snižavanja ukupnog poreskog opterećenja rada na nivo iz 2008. godine u narednih tri do pet godina.

- Biće redefinisana obaveza plaćanja doprinosa za nosioce komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava sa ciljem ravnomjernijeg opterećenja ove djelatnosti. Biće umanjena i osnovica za obračun poreza i doprinosa kod porodiljskog bolovanja na 50 odsto od 1. januara 2019. godine - navedeno je u radnoj verziji akcionog plana kao mjera koju je neophodno realizovati do kraja ove godine.

Kraj godine je rok i za ukidanje ili smanjenje pojedinih neporeskih davanja i za operativni plan za smanjenje ukupne potrošnje na plate.

Ovo su samo neke od mjera u nadležnosti Ministarstva finansija RS, a koje su i od najvećeg interesa za privrednike koji su 10. januara u Vladu uputili svoje sugestije. U Privrednoj komori RS ističu da su dodatno definisali rokove, nosioce aktivnosti i precizirali ono što nije bilo jasno u radnoj verziji akcionog plana.

- U programu ekonomskih reformi prepoznali smo većinu naših zahtjeva. Sada je cilj da se kroz akcioni plan, na kojem smo insistirali, tačno definišu vrijeme, nosioci i detalji realizacije reformskih mjera - istakao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Komora je tražila da Zakon o porezu na dobit bude izmijenjen u prvoj polovini, a ne do kraja 2018. godine.

- U akcionom planu je navedeno donošenje zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u decembru 2018, što je u suprotnosti sa mjerama definisanim u programu ekonomskih reformi RS, gdje je predviđeno usvajanje ovog zakona u prvom kvartalu 2018. godine - poručili su privrednici čiju su intervenciju prihvatili u Vladi i kao novi rok stavili mart 2018. godine.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da su u memorandumu koji je sindikat potpisao sa Vladom već definisani rokovi i da je akcioni plan objedinjavanje i preciziranje svih rokova i aktivnosti u jedan dokument. Što se tiče mjera za koje je nadležno Ministarstvo finansija, Mišićeva je rekla da je neophodno da se ubrza aktivnost u vezi sa izjednačavanjem plata u obrazovanju.

- Svima je jasno da to ne može da bude u ovoj godini, jer je usvojen budžet, ali se sve može planirati za 2019, odnosno da se na vrijeme izmijene zakoni u ovoj godini. Otvorićemo i pitanje rebalansa budžeta RS za 2018. da vidimo da li je moguće da se to prije desi. To je naš plan, a vidjećemo šta se može realizovati. Čekamo da socijalni partneri prestanu da praznuju, pa da što prije nastavimo pregovore o pitanjima koja su od interesa za radnike - istakla je Mišićeva.

U Vladi su rekli da će akcioni plan biti razmatran u ponedjeljak na tematskoj sjednici Vlade RS.

Javna preduzeća

Investiciono razvojna banka RS je zadužena da do juna sastavi spisak održivih i neodrživih javnih preduzeća, a da do decembra utvrdi program restrukturiranja i privatizacije preduzeća gubitaša u javnom vlasništvu.

U Privrednoj komori RS kažu da Vlada treba da pojasni šta je cilj formiranja spiska održivih i neodrživih javnih preduzeća, navodeći da tome treba da prethodi sveobuhvatna analiza i rasprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana