Sila poželjna, ali samo u tuđem dvorištu

Vedrana Kulaga Simić
Sila poželjna, ali samo u tuđem dvorištu

BANjALUKA - Bošnjački političari u BiH su prihvatili protektorat i uporno izbjegavali dogovor o nagomilanim problemima, ali kada su došli u situaciju da bi stranci mogli intervenisati u Ustavu FBiH, i onako kako njima ne odgovora, ne prestaju upozorenja da je to opasno, a redovno su aplaudirali kada su visoki predstavnici silom mijenjali zakone Srpske. To dovoljno govori o njihovoj politici.

Stav je to sagovornika “Glasa” iz stranaka sa sjedištem u Srpskoj nakon što je dio ključnih federalnih političara upozorio Kristijana Šmita, koji se nalazi na poziciji visokog predstavnika u BiH, da nije pametno dirati u Ustav FBiH, odnosno nametati određena rješenja.

Šmitove ideje o nametanju prava u izbornom zakonodavstvu, u dijelu koji se odnosi na FBiH gdje godinama nema dogovora o tome između SDA i HDZ-a BiH, naišle su na oštre kritike bošnjačkih političara.

Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović juče je na pitanje o nametanju izmjena Izbornog zakona kazao da ta stranka daje podršku u dvije stvari, a to je da pomogne transparentnost procesa i deblokira FBiH, ali da zadirati u Ustav FBiH i zabraniti onima koji su manjine u pojedinim kantonima da budu predstavljeni u Domu naroda nije u redu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković kaže da su bošnjački politički predstavnici prizivali intervencije i da su sada dočekali da se to obije i o njihovu glavu. Petković, koji je kadar Ujedinjene Srpske, podvlači da nikada neće pozdraviti nijednu odluku od bilo kojeg predstavnika, koje zadiru u zakonodavno i ustavno uređenje.

- Nedopustivo je da u 21. vijeku neko može nametati zakone pored legalno i legitimno izabranih tijela u BiH. Očigledno je da bi Bošnjaci mogli osjetiti na svojoj koži ono što je zadesilo i Srpsku, a to im neće biti prijatno nimalo - rekao je Petković, dodavši da su potrebne izmjene Izbornog zakona BiH, ali da o tome treba da se dogovore domaći političari.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u republičkom parlamentu Igor Žunić podvlači da je više puta ponovio da je jadna zajednica gdje postoji tutor i upravnik koji umjesto zakonodavnih organa donosi odluke.

- Dok nelegalno izabrani protektor donosi odluke koje im omogućuju političku i svaku drugu majorizaciju ostala dva naroda, onda je poželjno nametanje odluka i zakona, a kada protektor dirne u njihove zamišljene ideje o “Bosni, zemlji Bošnjaka, Bosanaca i ostalih”, nastaju problemi - kaže Žunić.

Upravo je to, podvukao je, vidljivo iz izjava zvaničnika iz bošnjačkog političkog korpusa ovih dana.

- Dok je protektor uticao na odluke Narodne skupštine i na Ustav Srpske, to je dobro, aplaudirali su tim odlukama, kada se pojavila ideja o namjeri izmjene Ustava FBiH, onda “ne diraj, to su crvene linije”. Neki, kao što je radikalni bošnjački nacionalista, maskiran u građanku priču Emir Suljagić prijete novim ratom i krvoprolićem. Izetbegović i Komšić prizivaju nametanje zakona tamo gdje njima odgovara. I generalno, to je ta bošnjačka politika, koja svaki dan pokazuje da je BiH nemoguća država - rekao je Žunić.

Pojedini federalni mediji juče su, pozivajući se na diplomatske izvore, objavili da do 1. avgusta Šmit nameće mjere za funkcionisanje FBiH, a da su u nacrtu odluke popisane izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se tiče funkcionisanja domova, izbora rukovodstva FBiH, sudija federalnog Ustavnog suda te promjene koje bi trebalo da osiguraju integritet izbornog procesa. Tvrdnje idu i u pravcu da planirane izmjene idu u korist sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Temelj

Igor Žunić upozorava da Bošnjaci moraju shvatiti da je BiH nastala na dogovoru i kompromisu, kao i da je u njenim temeljima konstitutivnost i ravnopravnost.

- Ako toga nestane, temelj, ali i kuća, će se srušiti. Izgleda da su toga prije svjesni strani protektori nego bošnjačka politička elita. I to je ta žalosna stvarnost ove žalosne državne zajednice - zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana