Savjet ministara postigao dogovor: Migranti ipak ostaju u kampu "Lipa"

Vedrana Kulaga Simić
Savjet ministara postigao dogovor: Migranti ipak ostaju u kampu "Lipa"

SARAJEVO – Savjet ministara BiH donio je danas odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa", na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo je da sa gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi sa davanjem na korišćenje lokacije "Lipa" Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Ministarstvo je takođe zaduženo da u saradnji sa gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definiše i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra "Lipa".

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra biće korišćen novac obezbijeđen posredstvom donacija.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom glasniku BiH".

Šatorski kamp "Lipa", kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. aprila 2020. godine, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. decembra 2020. godine boravile 1.272 osobe.

U protekloj sedmici je dva puta bilo najava da će se IOM povući iz kampa zbog loših uslova, ali sačekali su da vide hoće li Savjet ministara postići dogovor.

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK je 26. oktobar 2020. godine donijela zaključke kojim je, između ostalog, od nadležnih tijela zatraženo da kamp "Lipa" bude proglašen privremenim prihvatnim centrom i da pomognu u unapređenju uslova boravka i funkcionisanja ovog kampa.

Gradsko vijeće Bihaća je 6. novembra 2020. godine dalo saglasnost za privremeni smještaj migranata na lokaciji Lipa.

Savjet ministara BiH danas nije postiglo konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo bezbjednosti BiH da u skladu sa postignutim dogovorom sa Delegacijom Evropske unije i u saradnji sa nedležnim organima sprovede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u općini Živinice, kapaciteta 1.000 lica. Ovaj zaključak će biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

Zvaničnici EU: U BiH alarmantna situacija sa migrantima

Visoki evropski zvaničnici ocijenili su da je alarmantna situacija u BiH u oblasti migracija i ponovo pozvali lokalne vlasti da djeluju što hitnije i riješe pitanje migranata bez skloništa.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji u zajedničkoj izjavi naveli su da će više od 3.300 izbjeglica i migranata ostati bez skloništa.

U zajedničkoj izjavi oni su pozvali vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar "Bira", kao i objekat na lokaciji u Čiljugama kod Tuzle.

- Nadležne vlasti moraju sarađivati i djelovati što hitnije, da bi se riješile potrebe svih izbjeglica i migranata bez skloništa, te spasili životi - navedeno je u izjavi.

Evropski zvaničnici ističu da se istovremeno moraju uzeti u obzir interesi lokalnog stanovništva i da će u tom pogledu sarađivati s relevantnim vlastima.

- EU nastavlja da pruža podršku BiH i njenim građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom, te je upravo izdvojila dodatna sredstva za tu svrhu - navodi se u izjavi.

EU podržava BiH u ukupnom upravljanju migracijama, uključujući azil i jačanje kontrole granica, da bi se izgradili neophodni kapaciteti za efikasno rješavanje pitanja migracija, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana