Sastanak Đokića i Lantoša:  Srpska i Mađarska spremne za unaprijeđenje saradnje

GS
Sastanak Đokića i Lantoša:  Srpska i Mađarska spremne za unaprijeđenje saradnje

BUDIMPEŠTA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić juče je boravio u Mađarskoj, gdje se u Budimpešti sastao sa ministrom energetike Mađarske Ksabom Lantošem. Ministar Đokić je tom prilikom razgovarao i sa zamjenikom državnog sekretara za međunarodne odnose i EU pitanja Peterom Holicom.

Na sastancima je bilo riječi o zajedničkoj realizaciji projekata i intenziviranju saradnje između Mađarske i Srpske u oblasti energetike i rudarstva.

Ministar Đokić je izjavio da je na današnjim sastancima sa mađarskim zvaničnicima u Budimpešti potvrđena spremnost za unapređenje saradnje Srpske i Mađarske u vidu zajedničkih investicija u oblasti energetike i rudarstva.

Ministar Đokić je rekao da je to jako važna činjenica s obzirom na to da je Srpska okončala aktivnost sa njemačkom KfW bankom, te je sada moguće govoriti o uspostavljanju novih odnosa na projektu izgradnje vjetroelektrane "Hrgud", koji je od strateškog značaja za Srpsku i kompaniju "Elektroprivreda Republike Srpske".

"Mađarska strana će dodatno analizirati sva dokumenta koja smo im do sada dostavili, a odnose se na vjetroelektranu Hrgud. Mađari analiziraju studiju izvodivosti kao i sve parametre koji su važni za ocjenu ovog projekta kako bi bili dovoljno motivisani da uspostavimo partnerstvo između Srpske i Mađarske, odnosno ERS-a i mađarske kompanije MVM", rekao je ministarĐokić.

On je istakao da je tokom razgovora sa ministrom energetike i rudarstva Mađarske Ksabom Lantošem i zamjenikom državnog sekretara za pitanja EU u Ministarstvu energetike Peterom Holicom, kao i direktorom kompanije "MVM" Gergelom Horvatom potvrđena mogućnost podizanja ukupne saradnje na mnogo viši nivo nego što je to do sada bilo.

Istakao je da su razmotreni i drugi energetski projekti, poput solarne elektrane Trebinje i drugih solarnih projekata o kojima će mađarska strana dionijeti odluku nakon dodatnih konsultacija i analiza.

"Izražen je i interes za saradnju u oblasti rudarstva, posebno u dijelu geoloških istraživanja na području Srpske i rezultata koje do sada imamo. Mađarska u tom smislu želi da razvija saradnju sa Republikom Srpskom, kao i sa drugim državama regiona i to je ohrabrujuća činjenica", poručio je ministar Đokić.

On je istakao da treba imati u vidu da je Mađarska pokazala krajnje objektivan pristup prema politici i položaju Republike Srpske u međunarodnim odnosima i razumije potpuno situaciju u BiH, te u tom smislu smatra da Srpska može da bude kredibilan partner.

"U tom smislu smo danas konstatovali koliko je važno već ranije partnerstvo između Republike Srpske i Mađarske na najvišđem nivou koga karakterišu susreti između predsjednika mađarske Vlade Viktora Orbana i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", rekao je ministar Đokić.

On je ukazao da se na bazi tako izgrađenog odnosa sada otvaraju mogućnosti za dalje unapređenje bilateralne saradnje Mađarske i Republike Srpske.

"Veoma sam zadovoljan današnjim razgovorima i nastavićemo saradnju. Do narednog susreta pripremićemo memorandum o saradnji i razumijevanju po pitanju projekata za koje su zainteresovane Mađarska i Srpska, a koji bi trebalo da bude potpisan najkasnije početkom septembra", rekao je ministar Đokić.

On je dodao da će nakon toga Srpska i Mađarska ući u novu fazu operativnih aktivnosti na zajedničkim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana