Ruska ambasada: SAD nameće „demokratski“, umjesto „smrdljivog“ ruskog gasa

Srna
Ruska ambasada: SAD nameće „demokratski“, umjesto „smrdljivog“ ruskog gasa

SARAJEVO - Ruska Ambasada u BiH saopštila je danas da Rusija nikada nikome ne diktira izbor energetskih prioriteta, te da svoj stav zasniva na činjenici da ovaj izbor određuju nacionalni interesi svake zemlje i tržišni uslovi.

U saopštenju se navodi da se u posljednje vrijeme bilježe intenzivirane rasprave o gotovo imperativnoj prirodi diversifikacije izvora snabdijevanja BiH gasom, a "pokretač" ovih razgovora je američka Ambasada.

-Prema mišljenju Amerikanaca, koje marljivo i na svaki mogući način prepričavaju „lokalni akteri“, BiH neće preživjeti bez „demokratskog“ američkog gasa, koji bi trebao u potpunosti zamijeniti „smrdljivi“ gas iz Rusije -  ističe se u saopštenju ruske Ambasade.

Iz Ambasade Ruske Federacije naglašavaju da su svi svjesni da Rusija nije do sada i neće u budućnosti koristiti resurse kojima raspolaže kao instrument političkog pritiska, a kamoli kao "oružje", kako to na Zapadu redovno pokušavaju zamjeriti.

-Zar je Rusija koristila gas kao oružje u periodu 1992-1995. godina, kada je u sopstvenim teškim uslovima nakon raspada Sovjetskog Saveza, besplatno - još jednom za gluve osobe – besplatno opskrbljivala Sarajevo gasom? -, pitaju iz ruske Ambasade u BiH.

Iz ruske Ambasade pitaju i da li Rusija koristi gas kao oružje kada već dugi niz godina strpljivo i konstruktivno tretira višemilionski dug BiH za isporučeni gas, uz naglasak da se pokušavaju pronaći i pronalaze obostrano prihvatljiva rješenja.

-Ali, SAD upravo koriste gas kao oružje. Prije nego što je američki ambasador stigao još jednom tendenciozno izreklamirati izmišljene prednosti „Južnog interkonektora“, njegov predsjednik je zabranio isporuku američkog gasa zemljama koje nisu sklopile sa SAD sporazum o slobodnoj trgovini! U stvari, riječ je o cijeloj Evropi - ukazuju iz Ambasade Rusije.

Prema ocjeni ruske Ambasade, kada je riječ o dugovanju, Amerikanci će i za jedan dolar duga pritiskati bilo koga ili mu oduzeti suverenitet do kraja, nastavljajući ga glasno hvaliti - bilo u BiH, bilo u Ukrajini, a u međuvremenu će nastaviti neokolonijalističko porobljavanje "kontrolisanih teritorija".

Kad je riječ o pristalicama "amerikanizacije" energetskog sektora BiH, iz Ambasade Rusije navode da ne žele ni da zamišljaju kada će im birači doći sa znatno povećanim računima za gas.

-Ne sumnjamo da će Rusija još jednom biti optužena za „zlonamjernu propagandu“. Upravo predstavnici zapadnih država i njihove pristalice već dugi niz godina marljivo stvaraju mitove o ruskoj „gasnoj palici“, kao i nebuloze o njenom „malignom uticaju" - napominju iz Ambasade Rusije.

Iz Ambasade ističu da Vašington i brojne evropske prestonice, okrećući stvarnost naopačke, mnogo toga prećutkuju i jednostavno lažu.

-Naš pristup je izuzetno jasan i transparentan. Gas, kao i nafta i drugi resursi, kod nas se smatraju robnim artiklima koji imaju određenu vrijednost na svjetskom tržištu - naglašava se u saopštenju uz napomenu da potražnju za određenim proizvodom definišu ne samo njegova ključna svojstva i karakteristike cijene, već i pouzdanost dobavljača.

Ruska Federacija striktno ispunjava svoje ugovorne obaveze i ne bavi se nametanjem bilo kome vlastitih resursa i proizvoda.

-Poštujemo pravo na suveren izbor izvora snabdjevanja energentima, ali to mora biti upravo slobodan racionalan izbor, bez zamjene tržišnih faktora nekim „pravilima“, a zapravo – vanekonomskim pritiskom -, ističu iz Ambasade Rusije u BiH, te poručuju da zato nema smisla govoriti o cijeni američkog "demokratskog" gasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana