Razišao se jedan broj studenata FOTO

Ž. D., Foto: Klix.ba
Razišao se jedan broj studenata FOTO

Sarajevo - Grupa od oko stotinu studenata, čije je današnje demonstracije organizovao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, vratila se pred zgradu Ekonomskog fakulteta u ovom gradu gdje su i započeli proteste.

Na platou ispred zgrade institucija BiH ostalo je nekoliko desetina studenata, kao i građana koji su došli na demonstracije iz drugih gradova u BiH, među kojima je najbrojnija grupa iz Zenice.

Predsjednik Studentskog parlamenta Ahmed Nurković rekao je Srni da će u ponedjeljak u 12.00 časova ponovo pozvati studente na mirne demonstracije.

Nurković je rekao da su se organizatori studentskog protesta dogovorili da će studenti da se raziđu pred Ekonomskim fakultetom, da ne bi došlo do nemilih scena, za šta oni nisu željeli preuzeti odgovornost.

Studenti su danas istakli da žele da podrže zahtjeve građana da bude riješeno pitanje jedinstvenog matičnog broja, ali i da ukažu na probleme u obrazovanju. Oni su bili došli i pred zgradu OHR-a od koga su tražili da korištenjem bonskih ovlaštenja pomogne u razrješavanju ukupne situacije u BiH.

Nekoliko stotina demonstranata držalo je od juče pod blokadom zgradu institucija BiH, u kojoj je bilo oko 1.750 ljudi, među kojima je i 350 stranih državljana, te trudnice i bolesni. Oni su zahtijevali da parlament i Savjet ministara BiH donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Iz zgrada institucija BiH u Sarajevu, rano jutros uspješno su evakuisani poslanici i delegati u parlamentu, članovi Savjeta ministara BiH, ministri Republike Srpske i Federacije BiH, te drugi zaposleni. /kraj/bm

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana