Ratni komandant poziva Bošnjake da se naoružavaju

Goran Maunaga
Ratni komandant poziva Bošnjake da se naoružavaju

Banjaluka - Prijetnje RS ne prestaju da stižu iz FBiH, a posljednji koji je za njima posegao je ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, koji je na skupu bošnjačkih organizacija u Luksemburgu uputio poziv mladim Bošnjacima da se naoružaju.

- Postoji kritična masa patriota da odbrane BiH i došao sam da kažem da ću raditi na njihovom umrežavanju. Bošnjaci su olako napustili služenje vojnog roka, ali ja ću otvoreno reći da svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti alfa uniformu, čizme, vreću za spavanje, ranac i kraj priče. Ako bude trebalo, opet ću se boriti - rekao je Dudaković na skupu "Da li je genocid sudbina Bošnjaka" održanom u Islamskom centru u Luksemburgu.

On je citirao prvog predsjednika RS Radovana Karadžića za kojeg je tvrdio da je napisao pjesmu sa stihom "doćemo u gradove da pobijemo gadove". Dudaković je ponovio i tvrdnju bošnjačkih političara i intelektualaca da je "9. januar datum kada su Srbi najavili genocid nad Bošnjacima".

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da Dudakovićev poziv na naoružavanje Bošnjaka nije iznenađenje i da se tim pozivom demaskiraju prave namjere.

- Sva ta mržnja prema Srpskoj nije samo politička, nije samo intelektualna. To je mržnja koja je priprema za neku vrstu napada vojnog karaktera. Zato je naša dužnost da budemo ozbiljni u detektovanju toga i pripremanju za odbranu -  naglasio je Stevandić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je Dudakovićeva izjava na fonu istupa lidera SDA Bakira Izetbegovića na prezentaciji projekta "Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele RBiH i stvaranja velike Srbije" i da obojica moraju biti shvaćeni najozbiljnije.

- Bošnjački političari pokušavaju da prave orkestriranu akciju prema Srpskoj u smislu njenog nastanka i postojanja. Iza tog se krije opasna namjera. Dudaković sebi uzima za pravo da to govori zbog toga što nije kažnjen za zločine koje je počinio u zapadnokrajiškim opštinama u jesen 1995. godine kada je ubijeno 1.600 ljudi, gdje se još traži 199 nestalih i odakle je protjerano 120.000 ljudi - kaže Kojić.

On dodaje da Dudakovićev govor definitivno potvrđuje da bošnjački politički i vojni predstavnici nisu odustali od plana koji su imali devedesetih godina prošlog vijeka.

- To je potpuna satanizacija i istrebljenje Srba sa teritorije BiH. Mi na to moramo da budemo spremni - rekao je Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić Dudakovićevu izjavu je ocijenio nebuloznom.

- Možemo biti zadovoljni dok njihovi nesposobni generali vode politiku. Dudaković i bivši načelnik Glavnog štaba Armije RBiH Sefer Halilović pričaju nebuloze radi ličnog reklamiranja i podizanja značaja u očima Bošnjaka. Glumili su patriote i kleli se u Jugoslaviju dok su bili oficiri JNA, pa su je izdali, a sada to ponavljaju u BiH - rekao je Savčić i dodao da oni godinama ništa drugo ne rade, osim što naplaćaju svoj patriotizam i tako pokušavaju da izbjegnu odgovornost za zločine koje su njihove jedinice počinile nad Srbima.

Iako je istraga protiv Dudakovića pokrenuta još 2006. godine na osnovu prijave i mnoštva dokaznog materijala koje je Tužilaštvu BiH dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, optužnica nikada nije podignuta. Vlasti u Srpskoj terete Dudakovića da je odgovoran za zločine koje su vojnici pod njegovom komandom počinili tokom operacija "Sana 95", "Sloboda-Tigar 94" i "Grmeč 94". Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je predmet protiv Dudakovića u radu, ali nije mogao da iznosi više informacija. Ranije se spekulisalo da je optužnica protiv Dudakovića napisana, ali da zbog lobiranja nije podignuta.

Optužnica

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je krajem 2016. da bi, prema informacijama kojima raspolaže, optužnica za ratne zločine protiv Atifa Dudakovića mogla biti podignuta u prvoj polovini 2017. godine.

- MUP RS uradio je sve što je mogao u prikupljanju dokaza koji su i dostavljeni Tužilaštvu BiH - rekao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana