Putovanja po svijetu izuzeta iz krize vlasti

Željka Domazet
Putovanja po svijetu izuzeta iz krize vlasti

Sarajevo - Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koje zbog krize vlasti već duže vrijeme ne uspijeva da postigne dogovor da na razmatranje uvrsti ijedno od najkrupnijih pitanja, pokazuje izuzetnu efikasnost kada treba da odobri putovanja parlamentaraca u inostranstvo.

Primjer je sjednica održana 17. aprila na kojoj je odobreno putovanje na 12 svjetskih destinacija za 27 poslanika i članova pratećeg osoblja. Neka od njih su već realizovana, a preostali će putovati idućeg mjeseca. U nekim slučajevima troškove puta i smještaja snosili su organizatori, ali Parlament BiH plaća poslanicima sve drugo što ih sljeduje, poput dnevnica i putnog osiguranja.

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta BiH, u kojem sjede Mladen Bosić iz SDS-a, Šefik Džaferović iz SDA i Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, potvrdio je ranije datu usmenu saglasnost pa su poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul i delegat Mario Karamatić iz HSS-a, kao članovi Grupe prijateljstva Parlamenta BiH za saradnju sa zemljama srednje i istočne Evrope, bili u misiji koja je posmatrala izbore u Azerbejdžanu.

Data je i saglasnost za učešće Šemsudina Mehmedovića iz SDA, Nenada Lalića iz SDS-a i šefa Odjeljenja za izdavačku djelatnost i publikacije Parlamenta BiH Omara Filipovića na Interparlamentarnoj konferenciji o instrumentima pretpristupne podrške za ruralni razvoj. Oni su išli u Beograd, a konferencija je održana u organizaciji Evropskog parlamenta i Narodne skupštine Srbije. Nermina Kapetanović iz SDA išla je 27. aprila na sastanak Izvršnog komiteta Evropskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj u Briselu. Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka, Milica Marković iz SNSD-a, Mensura Beganović iz SDP-a i sekretar delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Adnan Bešić prisustvovali su 4. i 5. maja sjednici Komiteta za saradnju i razvoj Parlamentarne skupštine Frankofonije u Rimu.

Poslanik HDZ-a BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za evropske integracije Nikola Lovrinović učestvovao je na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji o temi “Idejom EU do mira i razvoja” koja je 11. i 12. maja u organizaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije održana u Beogradu.

Aleksandri Pandurević iz SDS-a, koja je predsjedavajuća Stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, sekretaru i prevodiocu odobreno je putovanje na OEBS-ov ekonomski i ekološki forum koji bi trebalo da bude održan u Veneciji ili Trstu 24. i 25. maja. Dom naroda Parlamenta BiH je donio odluku da na tom zasjedanju učestvuju i Halid Genjac iz SDA i Bariša Čolak iz HDZ-a BiH.

Predsjedavajući Stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Interparlamentarne unije Nenad Lalić iz SDS-a, njegov zamjenik Predrag Kožul iz HDZ-a BiH, Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka i sekretar delegacije boraviće 24. i 25. maja na regionalnom seminaru za parlamente centralne i istočne Evrope i centralne Azije u Beogradu. Senadu Šepiću iz Nezavisnog bloka omogućeno je učešće na sjednici Komiteta za političke odnose i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Atini 22. maja, a Damiru Arnautu iz SBB-a na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Rejkjaviku 22. i 23. maja.

Stalnoj delegaciji Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a koju čine Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH, Asim Sarajlić iz SDA i sekretar Željko Grubešić odobreno je učešće na proljećnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Varšavi od 25. do 28. maja. Donesena je i odluka o učešću Borjane Krišto iz HDZ-a BiH na Globalnom forumu žena političarki 2018. godine u Viljnusu u Litvaniji od 6. do 8. maja. Šefiku Džaferoviću iz SDA je odobreno putovanje na Globalni forum otvorenog vladinog partnerstva u Tbilisiju od 17. do 19. jula.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić kaže da serija putovanja pokazuje sav apsurd rada Parlamenta BiH.

  • Rukovodstvo Predstavničkog doma ne može da se dogovori o ključnim stvarima u ovoj zemlji, ali odlično funkcioniše kada treba da odobri putovanja. Sjednice Predstavničkog doma se vrlo rijetko održavaju, ne raspravljamo o ključnim problemima, ali se putuje kao da sve funkcioniše i da je u najboljem redu. Došli smo do takvog apsurda da naši poslanici idu da posmatraju izbore u drugim zemljama, a ne znamo kako riješiti probleme koji dovode u pitanje izbore u BiH - istakla je Majkićeva i dodala da je ovo najneefikasniji saziv Parlamenta BiH i da se u sivilo uklopio i Savjet ministara BiH, koji ne radi, ali i njegovi članovi obilaze svijet o trošku države.

Milionski trošak

Prema podacima Zajedničke službe Parlamenta BiH, od 1. januara 2015. do 15. marta 2018. godine parlamentarci su na putovanja potrošili više od milion maraka.

Na putovanja u inostranstvo potrošeno je 841.714, a na putovanja u zemlji 281.310 KM. Najviše novca potrošili su Senad Šepić (Nezavisni blok), Ognjen Tadić (SDS/Narodna stranka) i Saša Magazinović (SDP).

Najkrupnija pitanja koja su zaustavljena u Parlamentu BiH

- Izmjene Izbornog zakona BiH na osnovu odluke Ustavnog suda BiH, zbog čega postoji opasnost da rezultati opštih izbora zakazanih za oktobar neće moći biti primijenjeni u potpunosti

- Izmjene zakona koji se odnose na postupanje bezbjednosnih agencija u najvećim slučajevima organizovanog kriminala i terorizma koje je naložio Ustavni sud BiH

- Potpuni izostanak parlamentarne kontrole nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH usljed nefunkcionisanja komisije Parlamenta BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana