Prve kuće Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja niču u septembru

Vedrana Kulaga
Prve kuće Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja niču u septembru

Sarajevo - Gradnja prvih kuća za izbjegla i raseljena lica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH mogla bi da počne u septembru.

Predstavnici BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope, na čiji račun stiže novac za realizaciju ovog programa, potpisali su nedavno sporazum o grantu vrijednom 2,38 miliona evra, namijenjenom za obnovu i izgradnju kuća. Na sajtu Regionalnog stambenog programa objavljeno je da će grant biti korišćen za finansiranje prvog potprojekta zbrinjavanja koji je lani odobrila Skupština donatora.

Prvi potprojekat obezbijediće pomoć za izbjeglice i interno raseljena lica. Prema objavljenim podacima, on se odnosi na 20 izbjegličkih porodica iz Hrvatske koje žele da se integrišu u Srpskoj i koje će dobiti građevinski materijal, te na 50 raseljenih porodica u RS i FBiH koje će dobiti pomoć u obnovi njihovih kuća.

- Osim toga, 100 povratničkih porodica iz drugih partnerskih zemalja u projektu će dobiti pomoć za rekonstrukciju. Na ovaj način biće riješeno stambeno pitanje za 170 porodica - objavili su čelnici Regionalnog stambenog programa.

Sporazum o grantu će, kako je navedeno, stupiti na snagu nakon što ga ratifikuju vlasti u BiH. Zamjenik ministra za izbjeglice i raseljena lica Miladin Dragičević očekuje da će to biti učinjeno veoma brzo.

- Ministarstvo pravde BiH sljedećih dana treba da utvrdi da li je sve u skladu sa postojećim zakonima, poslije čega se može očekivati početak realizacije regionalnog projekta trajnog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih lica - rekao je Dragičević i dodao da je sve spremno i da je za ova sredstva otvoren račun.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, koja je održana u aprilu 2012. godine, prikupljeno je oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto novca potrebnog za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjegličkih porodica u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. EU i SAD su obećale da će u idućih pet godina obezbijediti ostatak novca, odnosno još 200 miliona, koliko je potrebno za regionalni program, kojim bi bio obezbijeđen krov nad glavom za 27.000 izbjegličkih porodica, odnosno za 74.000 ljudi.

Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije 335,2 miliona, Hrvatska 119,7 miliona, BiH 101 milion, a Crna Gora 27,7 miliona evra. U BiH bi trebalo da bude obezbijeđeno 5.400 trajnih stambenih rješenja za izbjeglice i raseljena lica.

Drugi talas

Skupština donatora je u oktobru prošle godine odobrila 14,6 miliona evra za drugi potprojekat. Ova sredstva će se koristiti za stambeno zbrinjavanje 780 domaćinstava. Očekuje se da će ove godine biti potpisan sporazum za grant za ovaj potprojekat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana