Priština popušta, carine na mlijeko iz BiH na čekanju

Marijana Miljić
Priština popušta, carine na mlijeko iz BiH na čekanju

Beograd - Institucije samoproglašenog Kosova ukinule su dodatne carine od 30 odsto na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza iz zemalja regiona, ali još nisu van snage stavljeni nameti na mlijeko i pavlaku iz BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče je u Beogradu nakon sastanka sa resornim kolegama iz Srbije, Makedonije i Crne Gore izjavio da su dali šansu principima slobodne trgovine i Prištini da izađe iz samoizolacije u koju se stavila uvođenjem spornih mjera.

- Samoproglašeno Kosovo djelimično je ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza i to nakon pritiska zemalja CEFTA i ovog sastanka. To nije dovoljno i očekujem da mjere potpuno budu ukinute, jer su u suprotnosti sa pravilima CEFTA, kojoj je nanesena šteta kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno, ali i privrednicima koji posljednjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine - dodao je Šarović.

Precizirao je da je na sastanku zatraženo da budu ukinute i mjere na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, građevinske blokove i brašno iz Srbije te prepreke za pivo iz Crne Gore. U slučaju da Priština ne ukine te mjere, Šarović navodi da će svaka od strana u okviru CEFTA preduzeti mjere za koje bude smatrala da su adekvatne.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da će biti formirano operativno tijelo koje će raditi na efikasnom rješavanju i ukidanju svih trgovinskih barijera koje se budu pojavljivale u regionu.

On je naglasio da je uoči sastanka u Beogradu saznao da je Priština odlučila da povuče “zaštitne mjere” na uvoz za najveći dio voća, povrća i kukuruza.

- Zatražili smo da budu ukinute do kraja sve dodatne carine za pojedine proizvode. Dok Priština ne povuče sve te zaštitne mere zemlje regiona mogu u skladu sa svojim ekonomskim interesima da preduzmu kontramere. Želimo da to izbegnemo, jer nikakav trgovinski i carinski rat neće nikome ništa doneti - poručio je Ljajić.

Izvršni direktor Američke trgovinske komore Kosova Arian Zeka kazao je da komora nije za uvođenje carinskih mjera za zemlje članice CEFTA, ali i dodao da ih niko ništa nije ni pitao.

Izvoz iz BiH

Tržište samoproglašenog Kosova jedno je od najznačajnijih za izvoz domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Mliječna industrije je lani na tržište Kosova izvezla proizvode vrijedne više od deset miliona maraka, a u ovoj godini oko 4,7 miliona KM. Ovi podaci jasno pokazuju od kolikog značaja za BiH je izvoz na tržište te zemlje - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana