Presuda Karadžiću 24. marta

M. Mi.
Presuda Karadžiću 24. marta

Hag - Presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu biće izrečena 24. marta.

U odluci sudskog vijeća Haškog tribunala koju je potpisao sudija O-Gon Kvon navedeno je da će presuda biti saopštena u 14 časova. Zanimljivo je da će presuda Karadžiću biti izrečena na dan kada je NATO 1999. godine počeo bombardovanje Srbije.

Tužilaštvo je u završnoj riječi, koja je održana u oktobru 2014. godine, zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom. Karadžić, koji se branio sam, tražio je da bude oslobođen optužbi.

Član Karadžićevog tima odbrane Goran Petronijević rekao je "Glasu Srpske" da sa optimizmom očekuje 24. mart.

- Ako Haški tribunal bude odlučivao primjenjujući svoje propise i standarde koje su primijenili na one koji su oslobođeni, potpuni sam optimista i očekujem oslobađajuću presudu. Ako budu primjenjivali dvojne standarde i sudili pod pritiskom politike, situacija može biti drugačija - rekao je Petronijević.

Karadžić je nakon dugogodišnjeg skrivanja uhapšen 21. jula 2008. godine, a nedugo zatim počelo je suđenje po optužbama za genocid u više opština, progon, ubistva, deportaciju, terorisanje i uzimanje talaca tokom rata u BiH. Suđenje je počelo 2009, a završeno 2014. godine. Karadžić se tokom procesa više puta žalio na tretman u zatvoru tvrdeći da je pritvorenicima uskraćeno osnovno pravo na liječenje.

Sedam dana poslije Karadžića presuda bi trebalo da bude izrečena i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana