Predsjednik VSTS-a pao na Ustavnom sudu BiH

Darko Momić
Predsjednik VSTS-a pao na Ustavnom sudu BiH

BANjALUKA - Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju koju je ovoj pravosudnoj instituciji podnio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija, navodeći u obrazloženju odluke da je nenadležan za odlučivanje.

Predsjednik VSTS-a BiH Halil Lagumdžija podnio je 23. februara ove godine apelaciju protiv Rješenja Suda BiH od 29. decembra prošle godine koje se odnosi na ukidanje Pravilnika o postupku ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterija za ocjenjivanje rada sudija. Lagumdžija se u apelaciji pozvao na povredu prava na pravično suđenje, ali je pao na ispitu pred Ustavnim sudom.

- Ustavni sud ukazuje da je, razmatrajući apelacije kojima su osporavane odluke u kojima je odlučivano o usklađenosti podzakonskih akata sa zakonom, utvrđivao da nije nadležan za postupanje u predmetnim apelacijama. Podržavajući svoju praksu u kojima je odbacivao apelacije zbog nenadležnosti za odlučivanje u situacijama onda kada se iste tiču ocjenjivanja zakonitosti opštih akata, Ustavni sud smatra da nije nadležan da razmatra osporene odluke Suda BiH  - navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH.

Imajući u vidu Pravila Ustavnog suda, navodi se dalje, prema kojima će se apelacija odbaciti kao nedopuštena ukoliko se utvrdi da Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje, Ustavni sud je odlučio kao u dispozitivu ove odluke i apelaciju odbacio kao nedopuštenu.

Naši sagovornici, ne ulazeći u meritum, slažu se u ocjeni da je sramotno da neko sa pozicije predsjednika VSTS-a BiH uputi apelaciju koju Ustavni sud odbaci kao nedopušteno.

Doktor pravnih nauka i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo kaže da bi bila smiješna da nije žalosna činjenica da na čelu VSTS-a sjedi neko ko ne zna u kojim slučajevima se Ustavni sud BiH po pravilu oglašava nenadležnim.

- To jednostavno nije normalno. Koliko sam upoznat, rijetke su apelacije koje po tom osnovu dobija Ustavni sud BiH, jer su i drveni advokati prestali da upućuju zahtjeve za ocjenu ustavnosti takvih akata - kaže Bundalo za “Glas Srpske”.

Njegovo mišljenje dijeli i samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Marić koji kaže za naš list da je iznenađen i odlukom Ustavnog suda, a posebno sadržajem apelacije prvog čovjeka VSTS-a.

- Nismo mi navikli na pravdu i pravičnost iz tzv. pravosudnih institucija sa sjedištem u Sarajevu, ali u ovom slučaju sam mnogo više iznenađen pravnom neukošću predsjednika VSTS-a BiH. Na prvoj godini Pravnog fakulteta se uči o prirodi kojih akata ne odlučuju Ustavni sud, odnosno kada se Ustavni sud proglašava nenadležnim, a kod nas ispada da to ne zna prvi čovjek pravosuđa i osoba koja odlučuje o tome ko će biti na kojoj pravosudnoj funkciji - kaže Marić.

Zakon

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i funkcioner US Milan Petković kaže da bi se na prvu reklo da predsjednik VSTS-a nema dovoljno pravničkog znanja, ali ističe da on problem vidi na drugoj strani.

- Problem je nepostojanje zakona o Ustavnom sudu BiH. To dovodi do proizvoljnosti u odlučivanju i do toga da ni pravni stručnjaci ne znaju za šta je taj sud nadležan, a za šta nije - kaže Petković, ističući da je ovaj primjer još jedna potvrda zašto je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana