Predrag Tomić, direktor Inspektorata Republike Srpske: Siva ekonomija i nelegalni rad na udaru i dogodine

Milijana Latinović
Predrag Tomić, direktor Inspektorata Republike Srpske: Siva ekonomija i nelegalni rad na udaru i dogodine

Suzbijanje sive ekonomije, nelegalnog i neregistrovanog rada ostaće u fokusu Inspektorata RS i u idućoj godini, a cilj nam je da svojim radom povećamo društvenu disciplinu u primjeni propisa.

Istakao je ovo u intervjuu za „Glas Srpske“ direktor Inspektorata RS Predrag Tomić i dodao da je Inspektorat u ovoj godini ostvario zadate ciljeve.

- Predano smo radili na unapređenju kvaliteta inspekcijskog nadzora u RS i nastojali odgovoriti svim izazovima na terenu. U unutrašnjem nadzoru izvršeno je više od 25.700 kontrola, a u spoljnotrgovinskom oko 111.580 - rekao je Tomić i naglasio da će nastaviti rad u punom kapacitetu.

* GLAS: Kako ocjenjujete saradnju sa inspekcijskim službama iz Srbije?

TOMIĆ: Sa zadovoljstvom mogu reći da su planirani zadaci u ovoj godini uspješno realizovani. Prepoznali smo potrebu da zajedničkim radom pružimo podršku privrednicima koji legalno rade, a kojima nelojalna konkurencija otežava ekonomski opstanak. Prve koordinisane kontrole izvršene su u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

* GLAS: Da li ste zajedničkim snagama uspjeli suzbiti nelegalni međunarodni prevoz putnika?

TOMIĆ: Prema pokazateljima sa terena, postignut je značajan pomak. Povećan je procenat popunjenosti autobusa koji saobraćaju na redovnim linijama, a granične službe su počele odbijati ulazak kombi vozilima koja prevoze putnike bez potrebne dokumentacije.

* GLAS: Da li će ta saradnja u budućnosti biti nastavljena i na koje oblasti ćete se fokusirati?

TOMIĆ: Dalji pravci zajedničkog djelovanja biće usmjereni na transport opasne robe i kontrolu infrastrukturnih objekata koji se nalaze u međudržavnoj zoni. Moram naglasiti da su podršku zajedničkim aktivnostima inspekcijskih službi pružile Vlade RS i Srbije.

* GLAS: U kojim djelatnostima su inspektori RS imali najviše posla u ovoj godini?

TOMIĆ: Inspekcije koje obavljaju kontrole prilikom uvoza robe angažovane su u svom punom kapacitetu, a u unutrašnjem nadzoru najveći broj kontrola se izvrši u oblasti prometa robe i usluga i oblasti radnih odnosa i zaštite na radu. Svaka inspekcija u svom domenu djelovanja predstavlja jednu kariku u lancu inspekcijskog sistema RS i svaka od njih je podjednako važna.

* GLAS: Na koji način se može poboljšati stanje u oblastima koje su u nadležnosti Inspektorata?

TOMIĆ: Prije svega potrebno je na adekvatan način, uvažavajući našu realnost, zakonski regulisati brojne oblasti, uskladiti propise na nivou entiteta, primijeniti istovjetnost metoda kontrole kvaliteta, kao i visine naknade u spoljnotrgovinskom nadzoru.

* GLAS: Koji su najveći problemi sa kojima se inspektori suočavaju na terenu?

TOMIĆ: Odliv stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija predstavlja ozbiljne poteškoće, s obzirom na činjenicu da u svom radu koristimo Inspekcijski informacioni sistem koji je u upotrebi od 2010. godine. Računarska oprema je u proteklih sedam godina dala svoj maksimum, a sam informacioni sistem kreiran je na platformama koje su tada bile aktuelne, te iziskuje dalje unapređenje i nadogradnju radi povećanja njegove efikasnosti. Poteškoće stvara i nedostatak materijalnih propisa, laboratorijskih kapaciteta sa akreditovanim i sertifikovanim metodama, te zastario vozni park.

* GLAS: Koliko će pripajanje lokalnih inspekcija Inspektoratu, što je planirala Vlada RS, povećati efikasnost rada na terenu i koje ostale benefite će to donijeti?

TOMIĆ: Do sada smo u više navrata isticali da bi jačanje funkcionalne povezanosti sa inspekcijama u jedinicama lokalne samouprave omogućilo efikasnije organizovanje kontrola, ekonomičnije korišćenje resursa, smanjenje inspekcijskog opterećenja privrednih subjekata, uvođenje jedinstvenih metodologija postupanja, a s ciljem smanjenja neželjenih efekata dualnog sistema inspekcija.

Plan rada

* GLAS: Da li ste pripremili plan rada Inspektorata za iduću godinu?

TOMIĆ: Izrada plana rada za 2018. godinu nam predstoji u narednim danima. Plan se priprema na osnovu pokazatelja i rezultata iz prethodnih godina, uzimajući u obzir aktuelna dešavanja, kao i zakonske novine koje će stupiti na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana