Pravičnije zapošljavanje činovnika i dalje u fioci

Marijana Miljić Bjelovuk
Pravičnije zapošljavanje činovnika i dalje u fioci

BANjALUKA - Novi zakon o državnim službenicima u Srpskoj, koji treba da doprinese pravičnijem zapošljavanju u javnom sektoru, skrojen je prije više od pola godine, ali i dalje se nalazi u ladicama u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS.

Rekao je to “Glasu Srpske” direktor Agencije za državnu upravu RS Aleksandar Radeta, koji je učestvovao u izradi tog zakonskog rješenja.

- Radna verzija tog zakonskog rješenja završena je još u oktobru prošle godine i nalazi se u fioci resornog ministarstva. Sve je urađeno i ne znam šta se čeka sa usvajanjem novog zakona - kazao je Radeta.

Na pitanje šta Srpskoj donosi novo zakonsko rješenje, Radeta je naveo poboljšanje i otklanjanje svih problema prilikom zapošljavanja državnih službenika.

- Prilikom zapošljavanja u državnu službu, prema novom zakonskom rješenju, traže se određene kompetencije i provjere prije intervjua koji se obavlja sa kandidatima - naveo je Radeta.

Pojasnio je da novo zakonsko rješenje predviđa testiranje prije intervjua.

- Svako treba da uradi određeni pismeni rad. Pišu se određeni eseji, pogotovo ako se u konkursima traže rukovodioci. Novim zakonskim rješenjem sve se poboljšava kako bismo za svako radno mjesto birali i imali najbolje kandidate. Ima stvarno mnogo stvari koje su unaprijeđene u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, koje je potrebno staviti van snage - naglasio je Radeta.

Dodao je da su svi nedostaci koji su utvrđeni u praksi prethodnih godina na sprovođenju postojećeg zakonskog rješenja otklonjeni u novom aktu. 

- Zapošljavanje će svakako prema tom aktu biti mnogo pravičnije nego do sada. U obzir se, kada je riječ o kandidatima, uzimaju kako kompetencije, tako i veći stepen znanja i provjera. Sada sve zavisi od komisije koja obavlja intervjue sa kandidatima, a ubuduće, da bi kandidat došao na intervju, treba da pokaže određena znanja i vještine - poručio je Radeta.

Naglasio je da su svakako u to novo zakonsko rješenje ugrađene i pojedine odredbe postojećeg zakona o državnim službenicima.

- Nakon donošenja novog zakona o državnim službenicima  potrebno je uraditi i sve ostale podzakonske propise koji su vežu za taj zakon, od pravilnika za zapošljavanje do svih drugih potrebnik pravilnika. Za donošenje tih akata potrebno je od pola godine do godinu -  zaključio je Radeta.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u  petak nismo dobili odgovore na pitanje kada će se novi zakon o državnim službenicima naći na sjednici Vlade.

Konkursi

Aleksandar Radeta je rekao da se na konkurse za zapošljavanje u ministarstvima i republičkim upravama, te upravnim organizacijama javlja manje kandidata nego ranije.

- Manje, ali ih ima dovoljno. Na pojedina radna mjesta prijavljuje se i do 50, pa i 60 kandidata, dok sa druge strane imamo i ona na koje konkuriše svega jedan, pa i dva čovjeka. Najveće interesovanje vlada za službenike, a najmanje za informatičare i ekonomiste - kazao je Radeta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana