Pravedniji odnos prema ranjivim kategorijama

Marijana Miljić Bjelovuk
Pravedniji odnos prema ranjivim kategorijama

BANjALUKA - Obećanja da će Srpska dobiti socijalnu kartu iz ove godine prebačena su u iduću. Pored tog dokumenta, o kojem se priča više od decenije, Republika bi trebalo u ovoj oblasti 2024. da dobije i dvije nove javne ustanove, odnosno zavod za socijalnu zaštitu te centar za vaspitanje djece i omladine.

Ti planovi republičke Vlade uvršteni su u Program ekonomskih reformi za period od 2024. do 2026. godine i to u dijelu dokumenta koji je posvećen reformama oblasti socijalne i dječje zaštite. 

- Cilj ove reforme jeste uspostavljanje registra socijalne karte, početak rada zavoda za socijalnu zaštitu koji će pratiti, unapređivati i planirati stručne poslove u sistemu socijalne zaštite. Takođe, predviđeno je uspostavljanje centra za vaspitanje djece i omladine - navedeno je u vladinom dokumentu.

Naglasili su da su svi ti reformski procesi planirani i strategijom socijalne zaštite RS za period 2023-2029. godina, a koja je trenutno u fazi nacrta. Usvajanje tog dokumenta očekuje se krajem ovog mjeseca.

- Cilj uspostavljanja registra socijalne karte je stvaranje jedinstvene evidencije u oblasti socijalne zaštite, kao i uspostavljanje mehanizama za sprovođenje racionalne i efikasne socijalne zaštite zasnovane na podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca i porodice u kojoj taj pojedinac živi - naglašeno je u pomenutom programu ekonomskih reformi. 

Kroz početak rada zavoda za socijalnu zaštitu, čija su sredstva obezbijeđena u budžetu za iduću godinu ali i prostor za rad, biće uspostavljen način licenciranja stručnih radnika i ustanova socijalne zaštite, akreditovani programi obuka te proces supervizije u ustanovama iz ove oblasti, ali i unaprijeđeno istraživanja radi praćenja socijalnih pojava i problema.

- Za te aktivnosti potrebno je obezbijediti kadrove kako bi zavod počeo sa radom - navedeno je u dokumentu kojem su ministri dali zeleno svjetlo.

Navedeno je i da bi centar za vaspitanje djece i omladine trebalo da preduzima preventivne mjere zbrinjavanje, vaspitanja i obrazovanja djece i omladine sa poremećajima u ponašanju.

Takođe, u programu ekonomskih reformi stoji da je 600.000 maraka planirano u budžetu Srpske za rad zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske, dok u istom dokumentu nije navedena količina novca predviđena za drugu pomenutu javnu ustanovu.

- Navedene aktivnosti u okviru ove mjere uticaće na poboljšanje životnih uslova korisnika socijalne zaštite, kao i uslova rada i kompetencija zaposlenih u socijalnoj zaštiti. Takođe, biće omogućena pravičnija i pravednija raspodjela novca onima koji nisu u mogućnosti da samostalno obezbijede potrebnu podršku - zaključeno je u vladinom dokumentu.

O izradi socijalne karte u Srpskoj priča se blizu 15 godina, a konkretniji poslovi urađeni su tek u januaru kada je Vlada Republike Srpske imenovala radnu grupu za izradu tog važnog dokumenta koju čini osam ministara.

Obećanja

Premijer Srpske Radovan Višković je u februaru rekao da će Srpska dobiti socijalnu kartu do kraja juna ove godine, dok je ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić najavio da će nakon izrade tog dokumenta biti uvedena i kategorija energetski zaštićenog kupca, odnosno subvencije za ugrožene kategorije kada je u pitanju potrošnja struje.

- Vlada Srpske je spremna za rješavanje pitanja energetski zaštićenog kupca, a u toku je izrada socijalne karte, bez čega ga nije moguće definisati - rekao je ranije Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana