Potpisan memorandum o izgradnji dijela puta Foča - Šćepan Polje, vrijednog 100 miliona evra

Srna
Potpisan memorandum o izgradnji dijela puta Foča - Šćepan Polje, vrijednog 100 miliona evra

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas sa predstavnicima kineske kompanije "CRBC" Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, vrijedan oko 100 miliona evra.

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je planirana izgradnja oko 15 kilometara magistralnog puta.

Potpisivanju je prisustvovala ministar finansija Zora Vidović.

 

- Kao što znate ta dionica je oko dvadesetak kilometara, ali je već urađena početna faza od prvih pet kilometara tako da je ostalo još 14-15 kilometara koje treba raditi - naveo je Višković.

Naveo je da je vrijednost potpisanog memoranduma oko 100 miliona evra, ali da će u to biti ugrađeni i drugi radovi koji se neće odnositi na dionicu puta Foča-Šćepan Polje, već na određena klizišta ili proširenja u neposrednoj blizini na magistralnim putevima Republike Srpske.

Višković je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i preduzeće "Putevi Srpske" skoro dvije godina pregovarali sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju sredstava za ovaj putni pravac, ali da su ti pregovori bili neuspješni.

-Mi više nemamo vremena. Želimo da građanima tog dijela Republike Srpske omogućimo pristojan putni pravac. Ovo što danas imamo ne može se nazvati ni magistralnim putem -  naveo je Višković.

Naglasio je da je sa kineskim partnerima dogovoreno da će Ministarstvo finansija Srpske i CRBC zajedno voditi pregovore sa kineskom Eksim bankom koja će obezbijediti navedena finansijska sredstva.

-Da što je prije moguće dođemo u poziciju odobrenja finansijskih sredstava za izgradnju ovog puta. Predvidjeli smo da, dok čekamo odobrenje finansijskih sredstava od Eksim banke, prilagodimo izrađeni projekat za taj putni pravac, koji je star nekoliko godina. Sada nije više ista dužina puta, nije ista trasa. Projekat koji je bio izrađen je predviđao sasvim novu trasu, međutim, mi ćemo sada da se vratimo na postojeću gdje se sada nalazi putni pravac, da to modernizujemo, uradimo po standardima za magistralne puteve - precizirao je Višković.

Premijer Srpske je naveo da će izgradnjom navedenog puta i novog mosta na Tari poveznica između Republike Srpske i Crne Gore biti na nivou kakvog zaslužuju dvije zemlje.

-Nadam se, što prije, sa jedinstvenim graničnim prelazom u Šćepan Polju. Tako da imamo protok i robe i stanovništva na tom dijelu Republike Srpske u skladu sa svim pozitivnim zakonskim normama -  rekao je Višković.

Poručio je građanima Srpske da će ovaj putni pravac biti realizovan u što skorije vrijeme.

-Ostaje nam putni pravac koji se uključuje na put Foča–Šćepan Polje, koji ide dalje kanjonom rijeke Sutjeske i most preko Drine koji ide prema Tjentištu, te Gacku i Trebinju. Tu imamo izabranog izvođenja, to je preduzeće „Mrkonjić putevi“. Ovim dana očekujemo da konačno krenu sa realizacijom tog projekta. To je projekat nivoa oko 40 miliona KM - rekao je Višković, dodajući da očekuje da izvođač počne sa radovima za oko sedam do 10 dana.

On je rekao da će realizacijom svih pomenutih infrastrukturnih projekata u skorije vrijeme biti riješeno pitanje saobraćaja prema Crnoj Gori i Hercegovini.

 

-Naša putna mreža u tom dijelu Republike Srpske biće onakva kako i zaslužuju građani koji tamo žive i kako to predviđaju najnoviji standardi za gradnju takve vrste saobraćajnica - poručio je Višković.

Generalni menadžer za srednju i jugoistočnu Evropu Kineske korporacije za puteve i mostove Jang Dong rekao je da je navedeni projekat izgradnje magistralnog puta vema značajan za Republiku Srpsku, ali i region jer povezuje Srpsku sa Crnom Gorom.

-Mi smo na području građevinastva izveli mnogobrojne velike projekte u Srbiji i Crnoj Gorim, a sa ovim projektom ulazimo i na tržište Republike Srpske. Smatram da će ovo biti jedan veoma važan i značajan početak - rekao je Jang.

On je rekao da se potpisivanjem Memoranduma nastavljaju aktivnosti sa Ministarstvom finanisija i "Putevima Srpske" u vezi sa pripremama svih finansijskih i tehničkih detalja.

-Ovo će, zaista, biti jedan zajednički napor. Nadamo se da ćemo učiniti sve da ovo bude uspješno. Želim da izrazim svoje veliko poštovanje prema Vladi Republike Srpske i prema Republici Srpskoj -  poručio je Jang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana