Poslanici angažovali i advokate, na pomolu nove tužbe

Vedrana Kulaga
Poslanici angažovali i advokate, na pomolu nove tužbe

BANjALUKA - Etički odbor Narodne skupštine Republike Srpske će u ponedjeljak, prvi put od osnivanja, raspravljati o prijavama koje su poslanici podnijeli protiv kolega iz skupštinskih klupa zbog nedoličnog ponašanja, a neki od optuženih su čak zatražili i pomoć advokata.

Predsjedavajuća odbora Sonja Karadžić-Jovičević potvrdila je "Glasu Srpske" da ima šest prijava koje se tiču povrede Kodeksa ponašanja. Ako se utvrdi da je prekršen taj akt, u zavisnosti od težine, poslaniku je moguće izreći usmenu ili pismenu opomenu, te novčanu kaznu u visini do 20 odsto plate ili naknade. Naglasila je da članovi odbora nisu sudije, te da odluke, koje moraju da donesu u roku od 30 dana od podnošena prijave, nisu presude.

- Čujem da su neki ovo preozbiljno shvatili, te angažovali i advokate. Tu vjerovatno treba da se napravi dodatna predstava. To, kao predsjedavajuća, neku dozvoliti. Od ovoga nećemo praviti cirkus jer nema potrebe za tim, ali vidjećemo u ponedjeljak šta nas čeka. Nakon što donesemo odluke, kakve god bile, a nemamo veliki prostor jer ni ta kaznena politika nije stepenovana na zahvalan način, ali moramo da doneseno odluku i predamo je stranama u postupcima, oni koji žele imaju pravo da se žale Kolegijumu, u čijim rukama je dalji postupak, pa i konačna odluka - rekla je Karadžić-Jovičević.

Dajući generalnu ocjenu ponašanja ovog saziva Narodne skupštine, smatra da je Poslovnik o radu prekršen toliko puta da je postalo besmisleno i govoriti o tome, pogotovo članova koji se odnose na uvrede.

- Veoma smo podigli prag tolerancije na nepristojan govor, uvrede, ucjene, na pominjanje osoba koje nisu tu i porodica. Ta povreda Poslovnika, čak i kada se izglasa, nema dalju snagu jer i kada izglasamo da je povrijeđen, nema mjere kojom bismo, recimo, onome za koga izglasamo da je odgovoran mogli da, na primjer, uskratimo diskusiju dok traje ta tačka dnevnog reda ili na bilo koji drugi način sankcionišemo tog poslanika - istakla je ona.

Njoj je, dodaje, tužno i zabrinjavajuće da moraju donositi Kodeks ponašanja i da postoji Etički odbor.

- Pravimo akte za prevaspitavanje i dovaspitavanje poslanika. Etički odbor bi najbolju sudbinu doživio kada ne bi imao nikakvog posla i kada bi se za nekoliko godina i povukla odluka o njegovom formiranju. U svakom sazivu je bilo nekoliko zvijezda programa, a ovo je sada više uzelo maha. Nemam neku nadu da će se to završiti. Neki će se predstaviti kao žrtve, nekima će biti veoma slatko što su prošli kroz taj odbor, ali u suštini mislim da smo otvorili Pandorinu kutiju i da će to sada biti tužakanja na sve strane i da će odbor, nažalost, morati da radi punom parom - rekla je Karadžić-Jovičević, koja je član SDS-a i jedan od potpredsjednika Narodne skupštine RS. 

Iako nema zvanične potvrde, prijave se, između ostalih, odnose na šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića, poslanika u tom klubu Nebojšu Vukanovića, poslanika SNSD-a Iliju Tamindžiju i poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, čiji je advokat, prema saznanjima "Glasa Srpske", tražio određene papire iz parlamenta.

Stanivuković nije odgovarao na telefonske pozive. Tamindžija je potvrdio "Glasu Srpske" da je podnesena prijava protiv njega, ali i da je on podnio prijavu protiv Draška Stanivukovića.

- Njegova prijava protiv mene je neosnovana, dok moja protiv njega nije - rekao je Tamindžija.

Stanić je kazao da ima informacije da je prijavljen odboru i dodao da ne očekuje ništa spektakularno.

Svjedoci

Skupštinskim aktima je propisano da u postupku mora biti održana rasprava na kojoj poslanik, protiv koga je podnesena prijava, ima pravo da se izjasni o navedenim činjenicama i okolnostima iz prijave. Na raspravu se mogu pozvati i svjedoci, u interesu utvrđivanja činjeničnog stanja. Etički odbor se sastoji od pet članova koji se biraju iz reda poslanika, i to tri iz vladajućih i dva iz opozicionih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana