Porijeklo imovine pod lupom i u Srpskoj

Vedrana Kulaga
Porijeklo imovine pod lupom i u Srpskoj

Banjaluka - Izrada zakona o ispitivanju porijekla imovine uskoro počinje u Republici Srpskoj, a prvi korak ka tome napravljen je juče na sjednici Vlade RS kada su ministri dali zeleno svjetlo za početak rada komisije kojoj je taj posao i povjeren.

Rasprava o potrebi donošenja zakona o ispitivanju porijekla imovine se već duže vrijeme vodi u RS, a opozicione stranke su svojevremeno u parlamentarnu proceduru bile uputile prijedlog zakona koji se odnosi na tu oblast, ali on nije dobio dovoljnu podršku.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske potvrdili su juče “Glasu Srpske” da duže vrijeme sprovode aktivnosti na ovom polju te da je održan i preliminarni sastanak sa predstavnicima nadležnih republičkih institucija na kojem je zaključeno da je potrebno što prije pristupiti izradi odredaba nacrta tog zakona.

Ministarstvo je, nakon što su mu dostavljeni prijedlozi za imenovanje, sačinilo Prijedlog rješenja o imenovanju radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine, predložilo kandidate za njene članove Vladi Republike Srpske, koja je to prihvatila na jučerašnjoj sjednici. U komisiji je sedam članova, uz isto toliko zamjenskih.

- Zadatak radne grupe je izrada nacrta i prijedloga zakona o ispitivanju porijekla imovine, te da učestvuje u javnoj i stručnoj raspravi, ako je bude odredila Narodne skupštine RS. Smatramo da je radi efektivnije borbe protiv kriminala i korupcije nesporna potreba za jačanjem mehanizama, a jedan od njih je svakako i donošenje ovog zakonskog rješenja - izjavila je službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu pravde Sanja Džombić i dodala da rješenje o imenovanju radne grupe stupa na snagu danom donošenja.

Donošenje takvog zakona najavio je početkom godine premijer RS Radovan Višković rekavši da je takav akt potrebno donijeti ne samo pro forme, radi ili zbog politike, već da ima svrhu i bude sprovodljiv, a Programom rada Narodne skupštine predviđeno je da se taj zakon nađe pred poslanicima do kraja godine. 

Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo usvojen je jednoglasno u aprilu.

Članovi radne grupe iz republičkih institucija

* Slobodan Zec (Ministarstvo pravde)

* Milimir Govedarica (Pravobranilaštvo)

* Nada Carić (Ministarstvo finansija)

* Rajko Ćuk (Ministarstvo unutrašnjih poslova)

* Daniela Domazet (Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove)

* Zoran Kovačević (Poreska uprava)

* Mira Potkonjak (Komisija za hartije od vrijednosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana