Poplave u BiH: Vanredno u Palama, Istočnoj Ilidži i Trnovu, Foča bez struje i vode

GS
Poplave u BiH: Vanredno u Palama, Istočnoj Ilidži i Trnovu, Foča bez struje i vode

ISTOČNO SARAJEVO, FOČA - Obilne padavine u mnogim opštinama u Republici Srpskoj od jutros stvaraju velike probleme. Vanredna situacija proglašena je u Palama i Trnovu, a stanje elementarne nepogode u opštini Istočna Ilidža.

Obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, a naročito je kritična situacija na rijeci Željeznici, saopšteno je danas iz „Voda Srpske“.

-Prema trenutnim rezultatima prognoza, i dalje postoji opasnost od pojave lokalnih bujičnih poplava, posebno u istočnom dijelu Republike Srpske, zbog čega je neophodan dodatni oprez da bi se zaštitili građani i imovina u blizini bujičnih vodotoka - navedeno je u saopštenju.

U naredna 24 časa vodostaji na većim rijekama u Republici Srpskoj - Sava, Vrbas, Una i Sanom, ne bi trebalo da dostignu kotu pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj mjernoj stanici.

-Jedino na rijeci Bosni postoji mogućnost da u naredna 24 časa vodostaj dostigne kotu pripremnog stanja za odbranu od poplava - napominju iz „Voda Srpske“.

Na području opštine Istočna Ilidža proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed poplava, potvrdio je Srni načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

-Situacija je za sada pod kontrolom, ali nas najviše brine to što je most u Vojkovićima ugrožen. Sva mehanizacija sa područja opštine je aktivirana - rekao je Božović.

Načelnik Istočne Ilidže ističe da bi šteta, u slučaju da bujica odnese most, bila ogromna.

-Na privatnim objektima šteta je ogromna. Poplava prijeti da prekine putnu komunikaciju u Ulici Druge sarajevske brigade, kod preduzeća „Put“ pored kamenoloma, a bujica je potkopala i benzinsku pumpu „Sas“ i prijeti stopama mosta - rekao je Božović.

-Krizni štab opštine Trnovo proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usljed obilnih padavina zadesile ovu opštinu -  izjavio je Srni načelnik Trnova Dragomir Gagović.

Gagović je rekao da je veliki dio Trnova poplavljen i da je voda ušla u oko 100 kuća.

-Nije bilo ljudskih žrtava, ali je kod jednog domaćina voda ugušila 130 ovaca jer nisu mogli da otvore vrata staje preko koje je naišao bujični talas - dodao je Gagović.

Prema njegovim riječima, Trnovo je juče predveče zahvatilo nevrijeme sa obilnim padavinama, koje su se pojačavale tako da su se već oko 22.30 časova bujični potoci koji se ulivaju u rijeku Željeznicu izlili jer nisu više mogli da prihvate svu vodu.

Gagović je podsjetio da je Trnovo odsječeno jer je magistralni put ka Sarajevu u prekidu i naveo da su bujice odnijele i dijelove lokalnih puteva.

-Može terenskim vozilima da se dođe preko dijela federalnog Trnova, ali je i na tom putu stanje na 2-3 mjesta kritično - naglasio je Gagović.

On je dodao da mjesnoj zajednici Kijevo nema pristupa jer je putna komunikacija s obje strane neprohodna.

-Jezero kraj brane Bogatić je poravnato sa putem, tako da nije moguće ni iz smjera Trnova prići Kijevu  -objasnio je Gagović.

Prema njegovim riječima, Civilna zaštita radi na osposobljavanju putnog pravca Istočno Sarajevo - Trnovo iz smjera Krupca, gdje ima i odrona.

Načelnik Trnova precizirao je da se odlukom opštinskog Kriznog štaba o proglašenju vanrednog stanja obustavlja nastava u mjesnoj osnovnoj školi.

-Naloženo je angažovanje sve raspoložive mehanizacije komunalnog preduzeća i privatnih preduzeća, a timovi Republičke uprave civilne zaštite Srpske sa svojom opremom već rade na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata -, rekao je Gagović.

On je dodao da je snabdijevanje električnom energijom uredno, ali da se stanovništvu savjetuje da prokuva vodu za piće ili da koristi flaširanu.

-Zalihe vode u prodavnicama su ograničene, ali čim putna komunikacija ka Istočnom Sarajevu bude prohodna, opština će se potruditi da obezbijedi dovoljne količine vode za piće - rekao je Gagović.

Gagović je naveo da kiša pada i dalje, slabijim intenzitetom i izrazio nadu da je najgore prošlo.

-Ovo je nezapamćeno, žitelji Trnova stariji od 80 godina svjedoče da se ovakvo nevrijeme nikada nije dogodilo - naveo je Gagović i najavio da će, kada se voda povuče, biti formirana komisija koja će raditi na utvrđivanju štete.

I načelnik opštine Pale Boško Jugović proglasio je vanrednu situaciju na području ove opštine nakon što su se u pojedinim dijelovima više naselja rijeke izlile pa bujice ugrožavaju imovinu građana i privrednih subjekata.

Jugović je rekao Srni da će svi raspoloživi kapaciteti biti u punom angažmanu dok god to bude neophodno, navodeći da su svi vodotoci na području opštine Pale u ozbiljnom porastu usljed obilne kiše koja neprestano pada 48 časova.

Obilna kiša koja je noćas padala na području opštine Istočno Novo Sarajevo izazvala je manje poplave, ali da je situacija brzim reagovanjem nadležnih službi stavljena pod kontrolu, potvrdio je Srni načelnik ove lokalne zajednice Jovan Katić.

Katić je rekao da su određeni problemi zabilježeni u Ulici Đure Jakšića i naselju Toplik, gdje je voda prišla manjem broju kuća, koje, za sada, nisu ugrožene.

On je dodao da se voda bila izlila i na saobraćajnicu u Ulici Vojvode Radomira Putnika kod pumpe „Nešković“, ali da je i to već sanirano i put je potpuno prohodan.

-Ekipe su na terenu i pratimo situaciju. Prikupljamo informacije sa terena od naših ljudi, ali i sugrađana i mogu reći da trenutno nema većih problema - rekao je Katić.

On je dodao da su padavine izazvale više odrona na novom putu preko Trebevića koji povezuje Istočno Novo Sarajevo i Pale i vozače pozvao na oprez.

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo mole građane sa područja ove lokalne zajednice da probleme koji su prozrokovani vremenskim neprilikama prijave na opštinski servisni broj 057/998-420, kako bi im bila pružena pomoć.

Obilne padavine izazvale su brojne probleme u opštini Foča, gdje trenutno nema struje, a voda iz gradskog vodovoda nije za piće zbog zamućenja, dok se u Miljevini izlila rijeka Bistrica, rečeno je Srni u fočanskoj Civilnoj zaštiti.

U preduzeću „Izvor“ rekli su da voda trenutno nije za piće i da će, nakon što se izbistri, uzeti uzorak za analizu, te da će o ispravnosti vode građani biti blagovremeno obaviješteni.

Radnici ovog preduzeća uz pomoć specijalnog vozila trenutno čiste površinske odvode na gradskim ulicama.

Usljed snažne kiše praćene grmljavinom, koja na području Foče od juče ne prestaje, došlo je do začepljenja odvodnih šahtova i izlivanja vode na trotoare i kolovoz.

Cijelo područje opštine Foča trenutno je bez struje. U fočanskoj Elektrodistribuciji kažu da trenutne vremenske prilike ne dozvoljavaju radove na dalekovodima i drugim postrojenjima.

Napomenuli su da radovi po jakoj kiši i grmljavini predstavljaju opasnost za električare.

-Čim vremenske prilike dozvole, učinićemo sve napore kako bi elektro-mreža bila u funkciji - kažu u Elektrodistribuciji.

Rijeka Bistrica izlila se u Miljevini i poplavila podrum jedne stambene zgrade, njive i garaže.

Bistrica se izlila na mjestu gdje je to gotovo redovna pojava pri obilnim padavinama.

Vodostaj Neretve na mjernoj stanici Konjic jutros u 4.00 časa iznosio je 530 centimetara, što je najveći vodostaj zabilježen u dosadašnjim mjerenjima, a situacija je dramatična u Konjiciu i Jablanici gdje se voda izlila na više lokacija.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona saopšteno je da se Neretva u Konjicu izlila na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Od 2.15 časova u prekidu je regionalni put Konjic-Glavatičevo u naselju Tušćica.

Radnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaj rijeka i radili na otklanjanju posljedica poplava.

U 4.40 časova preko MUP-a je stiglo obavještenje mještana sela Hotovlje da je, usljed obilne kiše, u selu aktiviranjo klizište koje ugrožava porodične kuće.

Mještani su smješteni u lokalnu džamiju, a selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom.

Tokom dana zabilježen je udar groma u repetitor „BH Telekoma“ na ulazu u industrijsku zonu Igman u Konjicu koji je prouzrokovao prestanak rada interneta u poslovnim zgradama na toj lokaciji.

Rijeka Baštica izlila se iz korita u selima Idbar i Čelebići, te uzrokovala probleme ribnjacima i dijelu porodičnih kuća, kao i eko-selu „Raj u raju“. Nema informacija o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Sve putne komunikacije na području opštine Jablanica jutros su prohodne uz otežano kretanje, zbog odrona na putevima. Poslije jučerašnjeg nevremena došlo je do većeg broja odrona na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima.

Rijeka Buna izlila se i poplavila nekoliko objekta i puteva na jugu Mostara. Jutros je zabilježeno da se izlila u bašte ugostiteljskih objekata u naselju Buna i Blagaj, kao i u rekreacioni centar Bunica.

Posljednji izmjereni vodostaj jutros u 8.00 časova kaže da je rijeka Buna dostigla najviši zabilježeni vodostaj od početka rada stanice za mjerenje 1.923. godine. Prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora, iznosio je 195 centimetara.

I sarajevski kanton je tokom noći zahvatilo snažno olujno nevrijeme zbog čega su brojna naselja poplavljena. Veći dio Sarajeva ostao je poslije 10 sati bez električne energije, a prekid je trajao nešto više od pola sata.

Kako Kliks saznaje, došlo je do kvara na trafostanici Reljevo.

Najgora situacija je na Otesu gdje je voda napravila veliku materijalnu štetu, aovo naselje od ranih jutarnjih sati je bez struje. Voda, uzrokovana izlivanjem Željeznice, je ušla u mnoge stambene objekte i tako zasigurno napravila znatnu štetu građanima.

U mnogim dijelovima Otesa voda je do koljena, međutim na nekim lokacijama je i preko jedan metar pa se tako mogu vidjeti i automobili kojima vire samo krovovi iz vode.

Zbog ovakvog stanja, spasioci evakuišu stanovništvo ovog naselja. Oni uz pomoć vatrogasnih vozila i čamaca prebacuju ljude na sigurne lokacije. Tamo gdje je to moguće, stanovništvo se prebacuje na više spratove stambenih objekata, a sve službe su na terenu kako bi im ukazali svaku vrstu potrebne pomoći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana