Pomoć stiže diskotekama i prevoznicima

Milijana Latinović
Pomoć stiže diskotekama i prevoznicima

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske idućih dana utvrdiće precizne kriterijume na osnovu kojih će pomoć za prevazilaženje poteškoća u poslovanju, nastalih zbog virusa korona, stići i zaposlenima u svadbenim salonima, noćnim klubovima, diskotekama, te u sektorima prevoza i turizma.

Dogovoreno je to danas na sastanku predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i predstavnika Unije udruženja poslodavaca RS iz oblasti prevoza putnika i Udruženjem poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva “Horeka” o mjerama podrške ovim djelatnostima koje trpe gubitke u poslovanju usljed pandemije virusa korona.

Višković je najavio da će Vlada u narednih nekoliko dana kreirati javni poziv sa kriterijumima da bi se omogućilo privrednim subjektima iz navedenih oblasti  da se prijave za podršku za jul, avgust i septembar.

Uoči ovog sastanka Višković je precizirao da će na planu novih mjera za pomoć privredi Srpske svadbeni saloni, diskoteke i noćni klubovi za jun i jul imati pravo na minimalac i poreze i doprinose za radnike, te da će biti pružena pomoć ugostiteljima i međunarodnim prevoznicima koji su usljed pojave virusa korona imali pad prihoda veći od 30 odsto, a nisu otpuštali radnike.

- Hotelijeri i međunarodni prevoz putnika su trenutno najugroženiji i njima želimo da izađemo u susret i u smislu poreza - rekao je Višković. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je za “Glas Srpske” da je osnovni cilj da se zaštiti ekonomija i sačuvaju radna mjesta.

- Planirano je da pomoć za jun dobiju djelatnosti kojima je u skladu sa odlukama Vlade bio zabranjen rad u sektoru ugostiteljstva. Čekamo javni poziv u kojem će biti jasno navedeni kriterijumi na osnovu kojih će privrednici moći dobiti pomoć - rekao je Trivić, dodavši da su privrednici zadovoljni što postoji dijalog sa institucijama koji vodi u pravcu iznalaženja konkretnih rješenja i pomoći.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS Dejan Mijić rekao je da je kada je riječ o prevoznicima na međunarodnim putničkim linijama na jučerašnjem sastanku precizirana pomoć za maj.

- Dogovoreno je da svaki radnik zaposlen kod prevoznika za maj dobije minimalnu platu, poreze i doprinose. Zatražili smo i subvencije za poreze i doprinose u narednim mjesecima. Jedan od uslova za dobijanje pomoći sigurno će biti da poslodavci koji se prijavljuju nisu otpuštali radnike - rekao je Mijić. Naglasio je i da je s Vladom dogovoreno da se sa nadležnim inspekcijama i policijom hitno stane u kraj nelegalnom prevozu putnika koji je uzeo maha u vrijeme pandemije.

- Veliki broj kombija prevozi putnike u zemlje zapadne Evrope dok je nama prevoz zabranjen i to nas dodatno ugrožava - rekao je Mijić.

Radno vrijeme

Saša Trivić je rekao da su privrednici zatražili od Vlade RS izmjene radnog vremena ugostiteljskih objekata.

- Dobili smo odgovor da će ukoliko se epidemiološka situacija u idućem periodu popravi radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti produženo - rekao je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana