Pola poslanika ide pod lupu zbog sukoba interesa

Vedrana Kulaga
Pola poslanika ide pod lupu zbog sukoba interesa

Banjaluka - Pod lupom Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS naći će se gotovo polovina poslanika u Narodnoj skupštini koji uz taj obavljaju još najmanje jedan posao.

Provjera će biti pokrenuta nakon što je Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS dobila zahtjev za provjeru od grupa građana iz Banjaluke, Brčkog, Bijeljine, Ugljevika, Lopara i Zvornika koje tvrde da su narodni tribuni sa njihove liste u sukobu interesa. Na "meti" se našlo čak 36 od 83 aktuelna poslanika. Oni su na udar došli jer su vlasnici ili suvlasnici firmi ili rukovodioci zdravstvenih i drugih ustanova u privatnom i javnom sektoru Srpske.

Prijava je najprije stigla na adresu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, ali je iz te institucije proslijeđena kolegama u Banjaluci jer se radi o zvaničnicima RS. U Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS ističu da još ne mogu govoriti o ovom slučaju i da će sačekati da budu završeni godišnji odmori.

- Predsjednik i članovi komisije koriste godišnje odmore, a o dostavljenoj inicijativi će se izjašnjavati po povratku na posao, odnosno poslije 20. avgusta - objavljeno je na sajtu komisije.

I poslanici su već odavno na kolektivnom godišnjem odmoru, pa većina njih sa liste osumnjičenih za sukob interesa juče nije odgovarala na pozive. Rijetki koji su podigli slušalicu tvrde da u njihovom slučaju nema prepreka da uz obavljanje drugih poslova budu i predstavnici naroda u najvišem zakonodavnom tijelu.

Najviše poslanika za koje se sumnja da su u sukobu interesa dolazi iz SNSD-a. Prva na listi je Dušica Savić koja je i šef kabineta načelnika Zvornika, a slijede direktor banjalučkog Doma zdravlja Gordana Tešanović, rukovodilac jednog od ogranaka "Elektroprivrede RS" Luka Petrović, direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović i izvršni direktor "Boksita" iz Milića Radovan Višković.

Dodatne poslove iz kluba poslanika SNSD-a obavljaju i Milan Kovač, Ilija Tamindžija, Milica Lovrić, Milorad Jagodić, Obren Marković, Vanja Bajić, Svetozar Jovanović, Zoran Adžić, Srđan Milović i Snježana Kelečević.

Među poslanicima SDS-a sporan je Miladin Stanić koji je vlasnik privatnog preduzeća koje posluje sa Vladom RS. Na meti su i direktor bijeljinskog Doma zdravlja Zlatko Maksimović, načelnik odjeljenja u Gradskoj upravi Bijeljina Igor Ostojić, Dušan Berić i vlasnik privatne firme Nade Planinčević za koga je u prijavi navedeno da ga čuva kum iz CIK-a koji na osnovu sukoba interesa smjenjuje druge ljude iz SDS-a.

- Samo sam jedan od 101 akcionara u preduzeću, a prethodno sam provjerio da li će moje druge obaveze da se kose da mandatom u parlamentu RS i rečeno mi je da nema problema - rekao je Berić.

Provjera je zatražena i za poslanike PDP-a Milana Švraku, koji je direktor Doma zdravlja u Gradišci, Zorana Pologoša koji je vlasnik preduzeća koje posluje sa Vladom RS i Slavišu Markovića, inače jednog od rukovodilaca u Fondu PIO RS.

Marković kaže da nije upoznat sa inicijativom za provjere, ali da u njegovom slučaju nema ništa sporno.

- Tražio sam i ranije provjere i rekli su mi da nema prepreka, ali, u svakom slučaju, podržavam i provjere ovakve vrste - rekao je Marković.

Sporan je i Krsto Jandrić iz NDP-a koji je ljekar, Nedeljko Milaković iz SP-a, koji je direktor Gradskog groblja u Banjaluci, te samostalni poslanici Vojin Mitrović, Nenad Stevandić i Slavko Dunjić.

Provjera je zatražena nakon što je CIK BiH nedavno oduzeo mandat dotadašnjem poslaniku SDS-a Tomici Stojanoviću zbog nespojivosti funkcija. Stojanović je uz poslanički obavljao i posao načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Bijeljina. Iako je na toj poziciji još od decembra 2012. godine, nespojivost funkcija mu je utvrđena tek kada se, kako su tvrdili funkcioneri iz SDS-a, zamjerio vrhu stranke jer je na unutarstranačkim izborima podržao Miću Mićića za predsjednika, a ne Mladena Bosića.

Poslanici za koje je zatražena provjera

15      - SNSD

8        - SDS

3        - PDP

3        - samostalni

2        - DNS

2        - SP

1        - NDP

1        - SNS

1        - SRS RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana