Poginulo pet mladića u padu sportskog aviona

Goran Obradović
Poginulo pet mladića u padu sportskog aviona

Banjaluka - Pet mladića poginulo je juče u padu sportskog aviona, koji se srušio na stazu za automobilske trke u Zalužanima kod Banjaluke.

U stravičnoj nesreći koja se dogodila juče oko 13 časova poginuli su Nemanja Goronja (32), jedan od najuspješnijih padobranaca Republike Srpske i član reprezentacije BiH u disciplini para-ski i skok na cilj, Alen Crnalić (24), pilot aviona, instruktor padobranstva Stefan Karanović (24) i dvojica mladića Srđan Kosić i Nikola Stević koji su prvi put trebali da skoče s padobranom poslije obavljene obuke. Svi nastradali su iz Banjaluke.

Nesreća

Avion je pao samo nekoliko minuta poslije polijetanja, a prema nezvaničnim informacijama, uzrok nesreće je kvar na motoru aviona marke “cesna” koji je kupljen prije godinu ili dvije.

Avion je do tada bio ispravan.

Na lice mjesta brzo su stigli vatrogasci, ekipe Hitne pomoći kao i veliki broj prijatelja i rodbine nastradalih mladića koji su kada je avion pao pritrčali do mjesta nesreće i pokušavali na sve načine da ugase plamen u avionu.

Tom prilikom povrijeđeno je nekoliko ljudi.

Jedan od očevidaca nesreće ispričao je da je doneseno najmanje sedam-osam aparata za gašenje požara, ali da nijedan nije bio ispravan.

Istakao je da se nastradalima možda i moglo pomoći da su aparati za gašenje funkcionisali.

Okupljeni na stazi za automobilske trke, koji su posmatrali let, primijetili su da avion ne funkcioniše dobro, poslije čega je pao na stazu, odnosno na krivinu “lakat”.

- Vidjeli smo avion kad je poletio, napravio je krug ili dva u vazduhu poslije čega je počeo da trza i pada - rekao je jedan od svjedoka ove stravične nesreće.

Na mjestu pada pronađeno je jedno tijelo, dok su u avionu ostala četiri tijela.

Jedan od mladića koji je imao kacigu pokušao je da priđe jednom od unesrećenih i da ga izvuče iz vatrene stihije, ali nije uspio.

Ovaj strašan prizor posmatrali su roditelji i prijatelji nastradalih koji su sa nestrpljenjem očekivali da vide njihov prvi samostalni skok i mladići koji nedjeljom voze moto-trke.

Na stazi u Zalužanima, gdje se dogodila nesreća, vožene su motociklističke trke i samo pola sata prije ove nesreće, jedan motociklista je pao tačno na mjestu gdje se kasnije srušio i avion.

Nastradali

Prijatelji Nemanje Goronje, koji je oborio balkanski rekord u skakanju padobranom, ispričali su da je tragedija još i veća jer je prije samo deset dana dobio sina.

On je na sportskom aerodromu u Zalužanima 2008. godine skočio 60 puta u jednom danu, a iste godine Vazduhoplovni savez Republike Srpske ga je kao svog kandidata predložio za Izbor deset najboljih sportista RS.

Predsjednik RS odlikovao ga je ordenom Njegoša III reda. Član je padobranske reprezentacije BiH u disciplini para-ski i disciplini skok na cilj.

Do sada je imao 1.200 uspješno izvedena skoka.

Godine 2011. Vazduhoplovni savez Srbije uručio mu je priznanje za izuzetne uspjehe u oblasti padobranstva.

Alen Crnalić bio je student druge godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Sa 18 godina dobio je jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21. godine posjeduje dozvolu sportskog pilota aviona.

Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” uviđaj u Zalužanima nije bio završen.

Do kraja dana očekivao se dolazak i vazduhoplovnih tehničara iz Sarajeva.

Na mjesto nesreće juče su došli i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, direktor policije RS Gojko Vasić, načelnik CJB Banjaluka Mladen Marić, načelnik iz CJB Banjaluka Nedeljko Lubura i doktor Željko Karan.

Na lice mjesta stigla je i dežurni okružni tužilac Hana Vranješević koja je potvrdila da je u nesreći poginulo pet osoba.

- Uviđaj još traje, a više informacija o uzroku nesreće imaćemo kada uviđaj bude završen - rekla je ona.

Padobranski savez RS danas će održati vanrednu sjednicu na kojoj će biti riječi o stravičnoj nesreći.

Čađo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da je veoma važno da što prije bude utvrđen tačan uzrok ove nesreće.

- Koliko se sjećam, ovakva nesreća u Banjaluci se posljednji put dogodila 1974. godine - rekao je Čađo.

MUP RS pozivao je sve koji imaju profesionalni ili amaterski snimak ove nesreće da se jave u bilo koju policijsku stanicu da bi ovaj slučaj bio što prije riješen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana