Podijeljeno 165 miliona za gradnju puteva

Vedrana Kulaga
Podijeljeno 165 miliona za gradnju puteva

Banjaluka - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je, nakon više od pet mjeseci, privremenu odluku o raspodjeli 165 miliona KM prikupljenih od putarine, a namijenjenih za investicije u putnu infrastrukturu.

Odluka i raspodjeli je donesena juče na sjednici u Banjaluci, a riječ je o novcu koji je od 1. februara prikupljan na posebnom podračunu Jedinstvenog računa nakon što je počela primjena seta izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Izmjenama zakona putarina je uvećana sa 0,10 na 0,25 KM po litru goriva, a namet je povećan radi prikupljanja dodatnog novca za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Dosadašnji pokušaji da bude postignut dogovor ministara finansija BiH i entiteta o raspodjeli prihoda od akciza nisu urodili plodom jer nije bilo konsenzusa. Problem je nastao kada su iz FBiH zatražili drugačiju preraspodjelu, odnosno da im umjesto 59, pripadne 64 odsto sredstava, jer smatraju da su znatno veći potrošač goriva od Srpske na šta iz Srpske nisu pristajali.

Predsjedavajući Upravnog odbora Vjekoslav Bevanda rekao je juče da su nakon usvajanja odluke stvoreni uslovi da se 165,2 miliona KM na računu Centralne banke BiH raspodjele po dosadašnjem modelu.

- FBiH pripada 59 odsto, Srpskoj 39, a Brčko distriktu dva odsto, s tim da deset odsto sredstava ostaje rezervisano na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima - rekao je Bevanda koji je i ministar finansija i trezora BiH.

Tokom rasprave je, kaže, istaknuto da su raspodjelom tih sredstava stvoreni uslovi da preduzeća iz Srpske i FBiH nastave izgradnju autoputeva i da ispunjavaju obaveze prema kreditorima.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija, koji je član UO Uprave, juče nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je isticao da se novac može dijeliti samo prema dosadašnjim koeficijentima.

Direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić je istakao da je bilo krajnje vrijeme da bude dogovorena raspodjela novca koji mjesecima leži na računu, a koji je prijeko potreban za njihove planove. Ipak, kaže da treba biti oprezan sve dok novac ne bude definitivno raspodijeljen.

- Dugo očekujemo da će preovladati razum i da će doći do rješenja, odnosno da će se stati u kraj nepotrebnoj situaciji. Drago mi je što je došlo do toga, ali ne želim previše da se radujem dok ne vidim da je raspoređeno kako je dogovoreno. Bili smo, najblaže rečeno, u nezahvalnoj situaciji jer smo taj novac prikupljali da bi stajao sa strane - rekao je Topić.

Ovakva situacija je, kaže, stvorila brojne probleme, ali su iz njih, dodaje, nekako izlazili.

- Mogli smo se još boriti s tim, ali sve je bilo nepotrebno. Nadam se da je ovim stavljena tačka na to - rekao je Topić.

Na sjednici Upravnog odbora UIO juče, s druge strane, nije usvojena odluka o raspodjeli 11 miliona KM od putarine prije usvajanja izmjena i dopuna Zakona o putarinama u BiH jer su protiv bili članovi UO iz FBiH.

- Novac će i dalje biti akumuliran na posebnom računu - rekao je Bevanda.

Upravni odbor nije dao pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akcize na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Nakon što je prihvatio inicijativu radne grupe o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim bi se uveo moratorijum na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete, Upravni odbor UIO je juče usvojio Nacrt zakona i uputio ga u dalju proceduru Savjetu ministara.

Presuda

Na dnevnom redu sjednice Upravnog odbora UIO bila je i informacija o stanju u vezi sa izvršenjem presude Suda BiH u korist RS na osnovu koje je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Direktor Uprave Miro Džakula istakao je da je na osnovu te presude “skinuto” više od četiri miliona KM sa nekoliko računa Uprave, te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju i sa depozitnih računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana