Počela centralna manifestacia Kočićevog zbora u Stričićima

Srna
Počela centralna manifestacia Kočićevog zbora u Stričićima

Banjaluka - Jubilarni, 50. Kočićev zbor biće zatvoren danas u Stričićima nizom kulturnih manifestacija i tradicionalnom borbom bikova.

Služenjem parastosa Petru Kočiću u crkvi Klisina u Stričićima i polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu počela je centralna manifestacija 50. Kočićevog zbora.
Vijenac na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu je položio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Vijence su položili ispred Organizacionog odbora manifestacije predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović, predstavnici grada Banjaluka, Boračke organizacije grada Banjaluka, Zavičajnog društva Zmijanje, Organizacije "Petar Kočić" iz Slovenije, te poštovaoci lika i djela Petra Kočića iz Kraljeva.

 

Od 12 časova na ognjištu Kočićeve kuće biće održan književni program "Kočiću u čast" te uručene "Kočićeva nagrada" i "Zmijanjče". Od 13.30 časova će biti održan kulturno-umjetnički program pod nazivom "Petar Kočić među Zmijancima" u prostorijama OŠ "Petar Kočić", nakon čega će uslijediti nadmetanje u starim srpskim igrama. Tradicionalna borba bikova za nagradu "Jablan" počeće od 16 časova. Svečano zatvaranje manifestacije biće održano u Narodnom pozorištu RS gdje će biti izvedena predstava "Sa planine i ispod planine".

Čubrilović pohvalio organizaciju jubilarne manifestacije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je organizaciju 50. Kočićevog zbora besprijekornom, ističući da svi imaju samo riječi hvale. Čubrilović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, kaže da je ovo do sada najbolje organizovani Kočićev zbor, što i zaslužuje s obzirom da je jubilarni 50.

"Nadam se da će se u ovom duhu i tradiciji organizacija Kočićevog zbora nastaviti i udubuće i zahvaljujem se svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije, posebno institucijama Srbije koje su se adekvatno uključile, a za narednu godinu, kada se obilježava 100 godina od smrti Petra Kočića, najavili su još veću pomoć u organizovanju", rekao je Čubrilović.

On je dodao da je pisce koji su učestvovali u ovogodišnjem Kočićevom zboru, a koji dolaze iz 13 evropskih zemalja, doveo u obilazak manastira Krupa u Krupi na Vrbasu kod Banjaluke, jer su izrazili želju da posjete znamenitosti u okruženju Zmijanja, što je i ovaj manastir, koji je jedan od najstarijih na ovim prostorima.

Čubrilović je naveo da je među piscima i francuski pisac Patrik Beson koji je svojim radom u proteklih 20 godina pokazao svoj odnos prema Republici Srpskoj, srpskom narodu i njegovoj borbi za ono za šta se i Kočić zalagao.

Nakon obilaska slapova i boravka u manastiru Krupa, pisci i Čubrilović, uputiće se ka Stričićima gdje će učestvovati na centralnoj svečanosti 50. Kočićevog zbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana