Petronijević: Nosioci globalizma doživjeli ozbiljan poraz

Srna
Petronijević: Nosioci globalizma doživjeli ozbiljan poraz

BEOGRAD - Advokat Goran Petronijević ocijenio je da su predlagači rezolucije o Srebrenici i nosioci globalizma danas doživjeli ozbiljan poraz u UN, jer su u ukupnom zbiru imali manje glasova od onih koji su bili protiv i uzdržani.

Petronijević je istakao da oni koji su progurali rezoluciju, do koje se došlo mahinacijama i zlouptrebom glasanja na ovaj način, sa 84 glasa od 193 članice UN, za tako nešto nikako ne mogu da smatraju da su pobijedili bez obzira na to što je formalno-pravno gledano rezolucija usvojena.

"Ovo je ozbiljan poraz neoliberalno-globalističkih snaga, predvođenih SAD, koje su današnjim glasanjem pokazale sa kolikim kapacitetom uticaja raspolažnju u sadašnjem multipolarnom svetskom poretku, i to ne realnog uticaja, već računajući i sve moguće mahinacije i ucenjivački potencijal", rekao je Petronijević Srni.

On smatra da je veoma važno ukazati i na to da ovu rezoluciju suštinski nije gurala Njemačka, jer je ona u ovoj priči bila samo proksi igrač u prvoj liniji poput Ukrajine u sukobu sa Rusijom i, kako kaže, njoj i nekolicini zemalja je potureno da obave ono što su SAD trebalo da urade.

"Amerikanci su ovim što su postigli danas u UN samo ubrzali propast globalizma u sukobu sa suverenizmom. Sada je potpuno jasno da globalizam ni izbliza nema onoliko snage koliko to propagandno gura", ocijenio je Petronijević.

Prema njegovim riječima, ishod današnjeg glasanja u UN je pokazatelj da je neoliberalni globalistički poredak u ozbiljnom umiranju, jer bi SAD i oni koji ih slijede mogli da pričaju o nekoj pobjedi da su dobili bar 100 ili 120 glasova.

"Ovo što se dešava sada izgleda kao referendum i jedna vrsta prebrojavanja, ali i ubrzavanje propasti neoliberalnog globalizma. Gotovo sam siguran da je najmanje 30 zemalja koje su glasale za rezoluciju bile ucenjeno i pritisnuto, tako da je ovo strašan poraz SAD i globalista", naveo je Petronijević.

On je istakao da je za njega veća šteta glasanje Crne Gore nego usvajanje rezolucije.

"Razlog je to što je jedan od nauma neoliberalnog globalističkog poretka u razbijanju srpslkog korpusa izazivanje sukoba između Srbije i Crne Gore", rekao je Petronijević.

On je objasnio da se glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u Crnoj Gori otvara i unutrašnji problem, jer će u slučaju da srpska koalicija izađe iz Vlade i da Vlada padne u igru uskočiti Milo Đukanović.

"On će u tom slučaju pružiti podršku Vladi. To znači vraćanje u sedlo najpoltronskijih neoliberalno globalističkih snaga u svetu, što je, bez sumnje, poredak Mila Đukanovića“, rekao je Petronijević.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana