Patrijarh Porfirije služi u Sabornoj crkvi u Mostaru

Srna
Patrijarh Porfirije služi u Sabornoj crkvi u Mostaru

MOSTAR - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije načalstvuje božanstvenoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru uz sasluženje 14 vladika i brojnih sveštenika.

Služe i njihova visokopreosveštenstva mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije.

Liturgiji prisustvuje veliki broj vjernika iz cijele Hercegovine i predstavnika vlasti.

Patrijarh Porfirije u Mostaru boravi povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice.

Patrijarh srpski će u 12 časova u hotelu "Mepas" prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve na koji su pozvani visoki zvaničnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, regiona, te načelnici i gradonačelnici svih gradova u BiH i brojni gosti.

Patrijarh srpski juče je posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce, zatim izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, te prisustvovao prijemu u Gradskoj vijećnici.

U Sabornom hramu u Mostaru sinoć je služena doksologija u čast patrijarha srpskog Porfirija u prisustvu velikog broja vjernika iz Mostara i cijele Hercegovine.

Saborna crkva Svete Trojice dovršena je na jesen 1873. godine, a osveštana na Lučin dan iste godine. Bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Saborna crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana