Patrijarh Porfirije: Nećemo odstupiti od onoga što je naše i što jesmo

Srna
Patrijarh Porfirije: Nećemo odstupiti od onoga što je naše i što jesmo

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u besjedi u Hramu Svetog Save na kraju Spasovdanske litije u Beogradu da srpski narod ne može i neće odstupiti od onoga što je njegovo i od onoga što jeste.

Patrijarh srpski je ukazao da sile, koje imaju potencijal da unište civilizaciju kakva je danas, izlažu prijetnjama i pritiscima i srpski narod, te istakao da svaka ideja i ideologija koja nema uporište u riječi Božijoj zloupotrebljava istinsku vrijednost i značenje čovjeka.

"Ona nije naša. Mi veoma dobro znamo ko smo i šta smo – pravoslavni hrišćani, deca Svetog Save, Svetog vladike Nikolaja, Svetog Justina Ćelijskog i svih svetih iz roda našega. Od toga nećemo odstupiti", poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da treba imati na umu da je svako iskušenje posljedica duhovnih oboljenja i posrnuća, a rat posljedica najvećeg duhovnog pada.

Patrijarh je istakao da ako je Hristos cilj i smisao na prvom mjestu, sve ostalo će biti na svom mjestu i podsjetio na riječi Justina kojima je opominjao i tješio svoj narod - "Sve za Hrista, Hrista ni za šta".

"Spasovdan je događaj kada je Gospod izmestio i premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane oca nebeskog, koje i pripada ljudskoj prirodi", poručio je patrijarh Porfirije.

Njehova svetost je istakao da zato nije ni čudo što su, znajući ovu istinu, i sveti preci, najpre, Nemanjići, najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu.

Patrijarh je naglasio da riječi oca Justina danas odzvanjaju glasnije nego ikada, te da vremena nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je otac Justin živio.

"I danas tvoja blagovest i reč jednako imaju snagu i značaj, i jednako lek na ranu ljudske duše žedne i gladne istine, pravde i života, žedne Boga", poručio je srpski patrijarh.

Njegova svetost je rekao da je u današnju litiju i Hram Svetog Save stigla čudotvorna ikona Bogorodica Kurska nazvana Znamenje, kao najveća svetinja Ruskog zagraničja dobrotom predstojatelja Ruske zagranične crkve mitropolita Njujorka i Istočnoameričkog Nikolaja, da bi se sastala sa prepodobnim ocem Justinom Ćelijskim.

"Da bi im se mi poklanjali i celivali, molili se Hristu Gospodu za mir i dobro našem narodu, ali i mir svim ljudima i narodima, mir celom svetu, a naročito onima koji žive pored nas i sa nama", istakao je patrijarh Porfirije.

U Spasovdanskoj litiji danas su, osim patrijarha, predstojatelja Ruske zagranične crkve, mitropolita Njujorka i istočnoameričkog Nikolaja i brojnog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, učestvovali i predstavnici Srbije - premijer Miloš Vučević, kao i Uprave grada Beograda - predsjednik privremenog organa uprave Aleksandar Šapić.

U litiji, koja se kretala od Vaznesenjske crkve preko Slavije do Hrama Svetog Save, učestvovali su i predstavnici svih beogradskih horova, kulturno-umjetničkih društava, svih rodova vojske i policije i nekoliko hiljada građana.

Slavska litija predvođena kivotom sa moštima prepodobnog Justina Ćelijskog, koje su tokom jučerašnjeg dana pristigle iz Valjeva i ruskom čudotvornom ikonom Majke Božije Znamenje, završila je u Hramu Svetog Save gdje je služen akatist prepodobnom Justinu Ćelijskom, poslije koje se patrijarh srpski Porfirije obratio okupljenom narodu besjedom.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu u znak sjećanja na dan kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana