Pašalić: Smjena direktora 10 organizacionih dijelova "Šuma"

Srna
Pašalić: Smjena direktora 10 organizacionih dijelova "Šuma"

BANjALUKA - Direktori 10 organizacionih jedinica preduzeća "Šume Republike Srpske" biće smijenjeni zbog poslovnog gubitka od oko 5,3 miliona KM, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je naveo da će biti smijenjeni direktori šumskih gazdinstava "Borja" Teslić, "Rasadnik" Doboj, "Vrbanja" Kotor Varoš, "Zelengora" Kalinovik, "Drina" Srebrenica, Šumskog gazdinstva Milići, Centra za gazdovanje kršom Trebinje, "Majevica" Lopare i Šumska kuća "Ognjište" Jahorina.

On je rekao da će i druga javna preduzeća biti tretirana na sličan način.

"Vlada Republike Srpske podržava inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da svi rukovodioci organizacionih dijelova 'Šuma' koje su poslovale negativno budu razriješeni dužnosti i da budu imenovani stručni ljudi, a ne oni koji imaju stranačku pripadnost", rekao je Pašalić novinarima nakon posebne sjednice Vlade Srpske.

On je istakao da će biti analiziran i rad uprave i Nadzoronog odbora "Šuma".

Govoreći o investicijama u poljoprivredi, Pašalić je rekao da će resorno ministarstvo i ove godine podržati poljoprivrednike koji žele investirati na svojim farmama, te da je stiglo 1.989 zahtijeva, čija je vrijednost investicija 17,6 miliona KM.

"Riječ je o iznosu koji će Vlada da uplati na račun poljoprivrednih proizvođača, koji žele da investiraju i iznosi 30 odsto investicije, odnosno 40 odsto ako se gazdinstvo nalazi na nadmorskoj visini iznad 600 metara, gdje su uslovi za bavljenje proizvodnjom otežani", rekao je Pašalić i dodao da je, između ostalog, riječ o 3.292 traktora i priključka.

On je ukazao na značaj te podrške, jer proizvođači na taj način manje troše goriva, maziva i rezervne dijelove, te time obezbijede manju cijenu za svoje proizvode.

Pašalić je podsjetio da je u 2019. godini bilo je 959 zahtijeva za podsticaje, a njihova vrijednost je bila 5,6 miliona KM, te prošle godine 1.436 zahtijeva, a iznos je bio 10,7 miliona KM.

"Ničiji zahtjev neće biti odbijen, te ćemo izdvojiti dodatna sredstva iz Kompenzacionog fonda, kao što smo to uradili i prošle godine, te je osim 75 miliona KM iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno još 10 miliona KM iz ovog fonda", rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, za prošlu godinu su isplaćene sve obaveze, dok je za ovu godinu do današnjeg dana izdvojeno devet miliona KM iz redovnog budžeta.

Pašalić je rekao da na vanrednoj sjednici Vlade nije bilo riječi zaduženju na Londonskoj berzi, te da se, osim stanja u preduzeću "Šume Srpske" govorilo i o statusu ostalih javnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana