Partije pale na donacijama i prostorima

Vedrana Kulaga
Partije pale na donacijama i prostorima

Sarajevo - Revizija poslovnih knjiga stranaka u BiH pokazala je da mnoge partije nisu prijavljivale sve donacije, da su mahom pogrešno knjižile prihode i rashode, a propusta je bilo i kod korišćenja prostora za rad lokalnih odbora.

Izvještaji o reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2013. godinu, koje je juče objavila Centralna izborna komisija BiH, pokazali su da je uglavnom kršen Zakon o finansiranju stranaka, ali i da neke od njih nisu ispunile preporuke iz ranijeg perioda koje su i bile usmjerene na iste nedostatke u vođenju evidencija tokom 2012. i 2011. godine.

Ti i slični propusti ponovo su utvrđeni u izvještajima za 2013. godinu na adresama najvećih partija u Srpskoj.

Tako je SNSD, kao najjača partija u RS, potrošio te godine 1,5 miliona KM, a pregledom je utvrđeno da nisu evidentirali nenovčane donacije po osnovu besplatnog korišćenja poslovnih prostora. Takvi slučajevi su zabilježeni u Ključu, Srebrenici, Vukosavlju i Palama. Stranka nije imala potpune i tačne evidencije o prihodima i rashodima, a kontrolom blagajničkih izvještaja utvrđeno je da su predsjedniku, potpredsjedniku i članovima Mladih socijaldemokrata isplaćena sredstva na osnovu naloga za službena putovanja, dnevnice, troškovi smještaja i ishrane. Za to je dato 8.622 KM, a utvrđeno je da oni nisu zaposleni u stranci te da stranka nije u skladu sa poreskim propisima na taj iznos obračunala i uplatila porez na dohodak i doprinose.

- SNSD je dostavio ispravljene obrasce finansijskih izvještaja, čime je djelimično otklonio nedostatke - navedeno je u izvještaju CIK-a.

Najjača opoziciona partija u RS SDS je, prema podacima iz finansijskog izvještaja za 2013. godinu, potrošila 1,4 miliona KM, a revizija je utvrdila da nisu evidentirali nenovčane donacije po osnovu besplatnog korišćenja poslovnih prostora ni sve prihode i troškove. Stranka je uplatila "Audi-centru" 54.841 KM, a uvidom u knjigovodstvene evidencije utvrđeno je da obaveze prema tom dobavljaču iznose 46.876 KM.

- SDS je dostavio primjedbe na preliminarni izvještaj i djelimično postupio u skladu sa ranijim preporukama, te je dostavio uplatnicu kao dokaz o vraćenim prilozima - navodi se u izvještaju.

Problema sa poštivanjem zakona imao je i PDP koji je potrošio 347.526 KM. Pregledom je utvrđeno da ta partija nije evidentirala nenovčane donacije po osnovu besplatnog korišćenja prostora u Novom Gradu te privatnih vozila u odborima u Banjaluci, Derventi, Mrkonjić Gradu, Čajniču, Nevesinju i Trebinju koja su u službene svrhe povremeno bez naknade koristili. PDP je, prema nalazima revizije, od SDS-a dobio nenovčanu donaciju u iznosu od 2.240 KM, ali je nisu pribilježili kako je trebalo.

-  Partija uredno vodi evidencije o primljenim članarinama i prilozima, ali je teško utvrditi vrijednost naknade za korišćenje privatnih automobila koje koriste odbori bez naknade - kazali su u PDP-u.

Propusta je bilo i kod SP-a koji je te godine potrošio više od 380.000 KM. SP nije vratio u posjed neke prostorije u Brčkom, te je ponovo pokrenut postupak s ciljem naknade štete zbog bespravnog korišćenja, a troškove zakupnine za devet organizacionih dijelova iskazali su u iznosu manjem od ostvarenih za 9.840 KM.

Rashodi DNS-a stali su na 338.842 KM. Zakon su prekršili jer je prijedorski odbor zaradio skoro 34.000 KM po osnovu članarina, ali onima koji su uplatili nisu izdali potvrde. DNS nije u finansijskom izvještaju iskazao troškove goriva, reprezentacije i pomoći fizičkim licima.

Slične probleme u vezi sa prostorima i evidencijama imali su i SDA i HDZ BiH, a SDP-u BiH je podvučeno da je ostvario prihod od imovine koja nije u njegovom vlasništvu. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana