Paraf amnestija za diskriminaciju

Goran Maunaga
Paraf amnestija za diskriminaciju

Banjaluka - Srpska se protivi ratifikovanju sporazuma o statusu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) jer bi ona time dobila diplomatski imunitet i amnestiju od odgovornosti za diskriminišući odnos prema srpskim žrtvama u procesu traženja nestalih lica u BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH taj sporazum neće biti ratifikovan. On je podsjetio i na negativno mišljenje o tom sporazumu koje je usvojio Odbor za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine RS i proslijedio ga Domu naroda Parlamenta BiH.

- Ratifikovanjem tog sporazuma bila bi nastavljena bošnjačka priča o zločincima i žrtvi, satanizacija srpskog naroda i lobiranje kod mnogih zemalja u svijetu za unitarnu BiH. ICMP je bio potpuno pristrastan prema Bošnjacima, zbog čega ne zaslužuje ratifikovanje sporazuma - rekao je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da je protiv ratifikacije sporazuma zbog pristrasnosti ICMP-a prema bošnjačkim, a na štetu srpskih žrtava.

- Ratifikovanjem sporazuma bila bi verifikovana njihova aktivnost koja nije bila objektivna - ističe Mitrović.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je 5. jula izglasao potpisivanje sporazuma o ICMP-u, a prethodno su zeleno svjetlo dali i Savjet ministara i Predsjedništvo BiH. Kako sada stvari stoje, ratifikacija najvjerovatnije neće proći u Domu naroda jer neće dobiti podršku srpskih delegata.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac očekuje da će srpski delegati u Domu naroda pratiti stav institucija RS i poslanika SNSD-a koji su u Predstavničkom domu glasali protiv ratifikacije sporazuma.

- Stav institucija RS prema ICMP-u je jasan. Srpski narod ne može biti u potpunosti zadovoljan rezultatima procesa identifikacije i pronalaženja nestalih lica, s obzirom na to da je taj proces vođen po instrukcijama bošnjačke politike - kaže Košarac.

ICMP je pozvao sve zemlje na zapadnom Balkanu da pristupe sporazumu o ICMP-u. Delegati Doma naroda time bi, kako su istakli, pokazali snažnu opredijeljenost za jačanje vladavine prava i promociju i zaštitu prava porodica na istinu i pravdu.

Milioni

Milorad Kojić kaže da je ICMP nezakonito davao pet miliona KM određenim komunalnim preduzećima u FBiH za čuvanje posmrtnih ostataka, a svega dva miliona KM za traženje nestalih.

- To nije bio slučaj u Srpskoj - rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana