Pandemija podigla rejting BiH

Darko Momić
Pandemija podigla rejting BiH

BANjALUKA - BiH je tokom prošle godine postigla napredak i više se ne ubraja u zemlje sa visokim rizikom za poslovanje, već je na nivou zemlje sa srednje visokim rizikom, navodi se u izvještaju za 2020. godinu kompanije “AON”, vodeće agencije u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika za poslovanje kompanija i osiguravajućih kuća.

Uprkos pomenutom napretku, u izvještaju se navodi da BiH i dalje spada u jednu od zemalja sa najvišim političkim rizikom za poslovanje u istočnoj Evropi. Kada je riječ o riziku od terorizma i političkog nasilja, AON je BiH dao ocjenu “umjereni rizik sa svim opasnostima”.

- Tokom proteklih 12 mjeseci nije nije zabilježen nijedan teroristički napad ili neuspjela spletka. Pozivi na secesiju opali su 2020. godine, a zabilježeno je sveukupno političko poboljšanje. Iako korupcija i dalje predstavlja rizik za preduzeća, napore na njenom smanjenju podržava kontinuirani put zemlje ka pristupanju EU - navodi se u izvještaju.

Pored toga, precizira se da je poslovno okruženje i dalje restriktivno, te da zemlja i dalje ima srednje visok rizik od miješanja vlade u ekonomiju, slabu zaštitu imovinskih prava i lošu infrastrukturu.

- Uprkos relativno zdravom odnosu duga prema BDP-u, vlada se suočava sa poteškoćama u prikupljanju kapitala i korišćenju pomoći koju dobija što povećava sveukupni ekonomski rizik. Rizik od državnih neplaćanja je srednji, a sposobnost vlasti da pruži podsticaj porasla je nakon što je odobrena hitna podrška u iznosu od 360 miliona dolara za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica “kovida 19”. Srednjoročno i dugoročno, intenzitet državne potrošnje mogao bi biti ograničen iznosom javnog duga i dospjelim obavezama koje se odnose na servisiranje javnog duga - navodi se u izvještaju.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS i potpredsjednik DNS-a Radislav Jovičić kaže da jedini razlog zbog koga je poboljšan rejting BiH po pitanju političkog rizika za poslovanje predstavlja to što je usljed epidemije virusa korona bio znatno smanjen obim poslovanja.

- Ne bih rekao da su vlasti zaslužne za tu ocjenu, niti tu ocjenu smatram realnom, ali se slažem sa ocjenom da je u BiH nizak stepen rizika od terorizma, odnosno od terorističkog napada. To je razumljivo zato što je cilj i obilježje terorizma da širi strah i privlači pažnju, a mnogo veću pažnju će privući ako teroristički napad izvrše u nekoj zapadnoj zemlji, nego u zemlji kao što je BiH - objašnjava Jovičić za “Glas Srpske”, dodajući da to ne znači da u BiH nema rizika od terorizma, pogotovo kada se u obzir uzmu povratnici sa stranih ratišta.

Poslanik Ujedinjene Srpske u NSRS i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Kostadin Vasić kaže da je BiH zemlja sa visokim rizikom po svim parametrima.

- Ne znam kako bilo ko može dati ocjenu da je BiH zemlja srednjeg političkog rizika za poslovanje kada u BiH postoji osoba koja može po svom nahođenju da nameće zakone. Valentin Incko je u petak nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida poslao sjajnu poruku investitorima, jer će se oni koji su eventualno imali namjeru da ovdje investiraju okrenuti i pobjeći glavom bez obzira kada vide da pravna sigurnost ne postoji - kaže Vasić.

Devizni transferi

U izvještaju AON-a navodi se i da je porastao rizik deviznih transfera sa srednjeg na srednje visok.

- Porast stepena rizika za devizne transfere rezultat je toga što centralna banka očekuje produbljivanje spoljnotrgovinskog deficita - navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana