Osam osoba optuženo za zločine nad Srbima u Lukavcu

Srna
Osam osoba optuženo za zločine nad Srbima u Lukavcu

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam lica za ratni zločin nad više od 20 srpskih civila na području Lukavca i okoline 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašage Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanata i pripadnika Teritorijalne odbrane Lukavac, Vojne policije, takozvane “Fikine jedinice” i HVO-a Modrac, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata. Optuženi su za ratne zločine nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zarobljeni na više lokacija na području Lukavca i okoline.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene i zlostavljane na izrazito ponižavajuće načine, da su im nanošene teške fizičke i psihičke povrede, te da su seksualno zlostavljane.

Žrtvama su nanesene teške povrede, a dvoje zarobljenih je podleglo od posljedica zlostavljanja.

Navode optužnice za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 42 svjedoka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana