Optužnica protiv sedam pripadnika VRS

Srna
Optužnica protiv sedam pripadnika VRS

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedmorice komandanata i pripadnika Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske koja ih tereti za navodni genocid na području opština Šekovići i Vlasenica u julu 1995. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni Ratko Vujović, Ljubomir Vlačić, Vitomir Pepić, Milovan Ognjenović, Goran Višković, Željko Dupljanin i Vlastimir Golijanin, saopšteno je iz Tužilaštva.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza, piše u saopštenju.

Optužnica u ovom predmetu realizovana je u saradnji sa Tužilaštvom pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove i proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je u julu 2021. godine da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

U izvještaju se navodi da nalazi Haškog tribunala o genocidu neće izdržati test vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana