Okučani: Žrtve “Bljeska” nećemo i ne smijemo zaboraviti

GS
Okučani: Žrtve “Bljeska” nećemo i ne smijemo zaboraviti

OKUČANI - U Okučanima je danas organizovano obilježavanje 29. godišnjice stradanja srpskog stanovništva u operaciji "Bljesak".

Molitveno sjećanje u spomen na žrtve održano je u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Okučanima, nakon čega su se vjernici poklonili ispred krsta posvećenog svima koji su postradali u Zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine.

-Doživjeli smo strašnu tragediju, još na početku rata, te devedeset i prve, kaže Milena Popović iz sela Čovac nadomak Okučana.  Naime, njenu svekrvu su zapalili na kućnom pragu.  

-Mi smo izbjegli u Bosnu. Kada smo se vratili ponovo u Zapadnu Slavoniju našli smo njene kosti, stavili u sandučić i sahranili.  Međutim ponovo smo morali napustiti kućni prag te 1995. kada je Hrvatska vojska ušla u Okučane. Mi smo se, nakon izbjeglištva, ponovo vratili nazad, kuća nam je obnovljena. Sada živimo ponovo tu, jer nemamo kud. Kaže nam to Milena Popović iz Čovca, naglasivši kako i pored toga  što se se teško živi, i što sjećanja, na ovakve dane naviru, svi  moramo ići dalje.

Okupljanjem u Okučanima pokazujemo da nevine žrtve srpske nacionalnosti stradale u "Bljesku", za čije stradanje niko nije odgovarao, nismo prepustili zaboravu. Rekao je  ovo Boris Milošević na obilježavanju 29. godišnjice stradanja srpskog stanovništva u operaciji "Bljesak".

- Iako je prošlo toliko vremena, pravda u njihovom slučaju nije zadovoljena. Porodice nisu dobile nikakvu vrstu zadovoljštine. Ovim okupljanjem pokazujemo da ih nismo prepustili zaboravu, nespominjanju i zaobilaženju. Da se sjećamo, pamtimo, da se borimo za istinu o njihovom stradanju. Da im se iskaže poštovanje, kako u društvu, tako i prema njihovim porodicama  - rekao je zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, naglasivši da je važno da se svim žrtvama iskaže dužno poštovanje.

- Upravo zato razvijamo kulturu sjećanja u kojoj se na svakoj komemoraciji sjetimo svih žrtava. Sjetimo se i srpskih, ali i žrtava hrvatskog naroda koje uvijek spomenemo jer ih ne želimo zaobići - poručio je Milošević danas u Okučanima. 

Tokom operacije “Bljesak” s ovih područja protjerano je  oko 20 000 ljudi, dok je za sve vrijeme ratnih dešavanja od 1991. do 1995. svoja ognjišta napustilo oko 75 hiljada Srba iz Zapadne Slavonije Rekao je ovo zamjenik načelnika opštine  Okučani iz reda srpske nacionalne manjine Siniša Martinović 

On je naglasio nužnost izražavanja pijeteta svima, bez obzira na nacionalnost.

- Tome svjedoči i ovaj spomen-krst koji smo posvetili svim nedužnim žrtvama stradalim od 1991. do 1995. godine. Ovo je jedan od primjera iskoraka u obilježavanju sjećanja prema našim i svim drugim žrtvama koje su nastradale na području Zapadne Slavonije - rekao je Martinović, podsjećajući da niko s hrvatske strane još nije osuđen zbog zločina u Zapadnoj Slavoniji koji su počinjeni u operaciji Bljesak.

- Nadamo se i dalje da će ipak doći do procesuiranja počinilaca, tako da žrtve i njihovi potomci dobiju satisfakciju – naglasio je Martinović.

Podsjećamo, danas je u Okučanima organizovano obilježavanje 29. godišnjice stradanja srpskog stanovništva u operaciji "Bljesak".

Za zločine počinjene nad  civilima  do danas niko nije procesuiran. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana