Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj: Na istinu o zločinu uvijek treba podsjećati

Srna
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj: Na istinu o zločinu uvijek treba podsjećati

ISTOČNO SARAJEVO- Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici gdje je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Obilježavanju prisustvuju članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Prisustvuju i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Za11.00 časova u Sarajevu u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, predviđena je mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen.

Slučaj "Dobrovoljačka", kako se kolokvijalno naziva zločin paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Sarajevu maja 1992. godine, široj javnosti i poslije 32 godina predstavlja nepoznanicu, a ovaj predmet još nije dobio sudski epilog.

CJB Istočno Sarajevo 2005. godine podnio je krivičnu prijavu protiv 15 lica osumnjičenih za ovaj zločin, ali je Tužilaštvo BiH tek u novembru 2007. godine

Danijel Egić rekao je da za taj zločin niko nije odgovarao, da je odnos vlasti u FBiH prema Srbima nedopustiv, te da Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata.

-Mi ćemo to uvijek raditi. Danas smo došli da odamo pomen nevino nastradalim vojnicima i oficirima Jugoslovenske narodne armije (JNA) - rekao je Egić novinarima prije parastosa u crkvi u Miljevićima.

On je podsjetio da je JNA u to vrijeme bila jedina legitimna vojna sila na teritoriji BiH, te da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio 2. i 3. maja, iako je 26. aprila u Skoplju postignut sporazum o mirnom povlačenju Vojske JNA sa teritorije BiH.

-To govori o moralu, o već pripremljenim stvarima koje su bile neizbježne od tadašnjih muslimanskih snaga, to su `Zelene beretke`, Teritorijalna odbrana i ko zna koliko je bilo paravojnih formacija. Uprkos postignutom dogovoru, Dom JNA je napadnut 2. i 3. maja i tad su već počele prve žrtve, prije toga nekoliko dana, 22. aprila vojnici koji su ostali u kvaru u vojnom transporteru su izvučeni, ubijeni i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu nađeni. Trećeg maja, kada se po dogovoru vojna kolona povlačila, napadnuta je i opet su počinjeni strašni zločini -naveo je Egić.

On je ukazao da sve to govori o odnosu tadašnjih muslimanskih vlasti prema svemu što je bilo srpsko, prema svemu što je predstavljalo simbol Jugoslavije i Srba na ovim prostorima.

-Jedne žrtve su glorifikovane, druge se ne priznaju kao žrtve.Nažalost, ponovićemo po ko zna koji put da niko za to nije odgovarao, jedna optužnica je pala, evo u 2022. godini ponovo je Sud BiH pokrenuo tužbu, ni od ovoga ne očekujemo ništa. Odnos, pogotovo vlasti u FBiH prema Srbima, prema srpskim žrtvama je nedopustiv, stoga mi moramo svojim žrtvama odavati pomen, pričati o tim sukobima, govoriti istinu i mi ćemo to uvijek raditi - rekao je Egić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana