OBA postala poligon za afere

Željka Domazet
OBA postala poligon za afere

Sarajevo - Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH postala je poligon za afere, a posljednja u nizu o navodnom prisluškivanju zvaničnika Hrvatske treba da bude povod za detaljno pretresanje stanja u ovoj agenciji, smatraju članovi Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA.

Nakon što je hrvatski nedjeljnik "Nacional" objavio saznanja o prisluškivanju hrvatskih političara i privrednika od strane OBA, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda zatražio je hitan sastanak Izvršnog obavještajnog komiteta, koji čine predsjedavajući Savjeta i njegova dva zamjenika. Najavljen je i dolazak predstavnika hrvatske obavještajne službe u BiH.

S obzirom na to da je riječ o samo jednoj u nizu afera prisluškivanja u kojima se kao akter pojavljuje OBA, član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom te agencije Predrag Kožul najavio je da će zatražiti istragu njenog rada.

- Tražiću preciznu istragu novonastale situacije. Komisija ima široke nadležnosti u nadzoru rada OBA koje ćemo nastojati da iskoristimo da do kraja rasvijetlimo činjenice - rekao je Kožul.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Bariša Čolak je rekao da bi što hitnije trebalo da se sastane Izvršno-obavještajni komitet i da razmotri cijelu situaciju. Dodao je da se mora pronaći rješenje da bi ova komisija profunkcionisala u punom kapacitetu, s obzirom na to da trenutno nema predsjedavajućeg.

Sredoje Nović, koji je nedavno podnio ostavku na članstvo u ovoj komisiji, smatra da vladajuća većina na nivou BiH nema snage, ni volje da ispita stanje u obavještajnom sektoru.

- Prvo smo imali problem sa Srbijom, a sada i sa Hrvatskom. Da li je moguće da je OBA zaratila sa svima u okolini? Sasvim je izvjesno da Izvršni odbor OBA želi da ova agencija bude servis određenih političkih struktura - kazao je Nović.

Član Komisije Sadik Ahmetović je rekao da bi članovi Komisije trebalo što prije da se sastanu.

- Iako je smijenjen predsjedavajući Komisije Nikola Špirić ne mislim da je OBA bez valjanog nadzora. Takođe treba da bude zauzet stav i onome što je u javnosti iznosio ministar bezbjednosti - kazao je Ahmetović.

Radončić: OBA novi AID

Član Komisije za nadzor nad OBA Fahrudin Radončić je rekao da je izborom Osmana Mehmedagića Osmice "kućnog ljubimca i ličnog tjelohranitelja Bakira Izetbegovića" na čelo OBA počela ozbiljna devastacija i privatizacija te agencije.

- Mjesecima OBA potresaju najrazličitije afere i zloupotrebe. OBA je očigledno postala nekadašnji AID, koja služi za obračun sa svim Izetbegovićevim neprijateljima. Ova agencija se mora vratiti pod nadzor institucija - rekao je Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana