Novi ambasadori preuzeli dužnosti

Darko Momić
Novi ambasadori preuzeli dužnosti

Sarajevo - Većina ambasadora, konzula i šefova stalnih misija BiH koji su na te pozicije imenovani na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika stupili su na diplomatsku dužnost, a posljednja je to uradila Koviljka Špirić koja je 3. juna preuzela dužnost ambasadora BiH u Poljskoj.

Osim nje, još desetak novoimenovanih ambasadora iz srpske kvote nedavno je stupilo na dužnost, a razlog zbog kojeg nisu svi otputovali u svoje destinacije je to što nisu svi prošli obaveznu obuku u Ministarstvu spoljnih poslova BiH. Prema pravilima diplomatskog protokola, poslije odluka Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora njihova imena se ne otkrivaju u javnosti, jer prvo Ministarstvo spoljnih poslova traži agremane za svoje diplomate i tek kada ih dobije, budu objelodanjena imena ambasadora.

- Potom novoimenovane diplomate prolaze obuku, odnosno idu na pripreme koje traju do tri mjeseca. Koliko će trajati zavisi od samog ambasadora, ali i od poznavanja zemlje u koju treba da putuje, jer pored diplomatskog protokola i ponašanja mora da zna bar osnovne stvari o toj zemlji. Kada prođu te pripreme, imaju završni rad u MIP-u gdje predstavljaju šta planiraju da urade i tek potom odlaze na dužnost, gdje šefu države predaju akreditivna pisma - objašnjavaju za “Glas Srpske” iz kabineta ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka.

Prvi od novoimenovanih ambasadora koji je preuzeo dužnost je bivši ambasador u Ljubljani Zdravko Begović koji je 26. marta preuzeo ambasadorsku dužnost u Sofiji. U prva tri dana aprila na diplomatsku dužnost je stupila Biljana Gutić-Bjelica koja je u Budimpešti zamijenila Tomislava Leku. Dan kasnije Ivan Orlić preuzeo je dužnost šefa Stalne misije BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu iako BiH nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Karijerni diplomata i bivši ambasador u Grčkoj Boro Bronza 3. aprila otputovao je u Bern, gdje je na funkciji ambasadora BiH u Švajcarskoj naslijedio Anđelka Grahovca.

Polovinom aprila Siniša Bencun je na mjestu šefa Stalne misije BiH pri OEBS-u i UN u Beču zamijenio Jugoslava Jovičića, a posljednjeg aprilskog dana dužnost ambasadora u Izraelu preuzeo je donedavni direktor banjalučkog aerodroma Duško Kovačević.

Diplomatsku dužnost još nije preuzeo novoimenovani ambasador u Zagrebu Aleksandar Vranješ koji je bio savjetnik Milorada Dodika dok je on bio na funkciji predsjednika Srpske, kao ni urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović koji je imenovan za generalnog konzula BiH u Istanbulu, a ni dosadašnji pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta RS Dragan Jaćimović koji treba da ide na dužnost ambasadora u Sjevernu Makedoniju. Ipak, prema saznanjima “Glasa Srpske”, i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u Zagrebu, Skoplju i Istanbulu uskoro bi trebalo da dobiju svoje šefove.

Atina, Ljubljana, Bukurešt

Tokom maja ambasadorske dužnosti preuzeli su Milica Ristović-Krstić koja je od 13. maja ambasador u Atini, potom dugogodišnji poslanik i delegat SNSD-a u Parlamentu BiH Milorad Živković koji je 16. maja stupio na funkciju ambasadora u Ljubljani, gdje je protekle tri godine bio nekadašnja vedeta PDP-a i bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević. Pored njih dvoje i Slaviša Ćeranić je 22. maja preuzeo dužnost ambasadora u Bukureštu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana