Nije više sudija u postupku protiv Dodika: Da li je na Striku vršen pritisak?

GS
Nije više sudija u postupku protiv Dodika: Da li je na Striku vršen pritisak?

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto sudije Mirsada Strike, preuzela je sudija Sena Uzunović. Funkcioneri iz Srpske ističu da to nije slučajno.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, izrazila je danas sumnju da je na sudiju Mirsada Striku, u postupku protiv predsjednika Republike Srpske vršen pritisak, i da je on sam tražio da ga razriješe.

Kaže da su svi zajedno napustili suđenje zato što ovo nije suđenje u kojima bi se trebali baviti pravom i pravosuđem već očigledno teškom politikom.

- Ovdje je mnogo nelogičnosti. Odbijen je zahtjev za izuzeće sudije, a onda taj isti sudija traži da bude razriješen. Imam pravo da sumnjam da je bio pod pritiskom da nešto uradi što kao pravnik nije htio da uradi. Nije htio da pristane na nešto i onda je odlučio da se sjeti da za par mjeseci idu u penziju - izjavila je Cvijanovićeva.

Nečuveno je da jedan sudija nema objašnjenje zašto je promijenjena optužnica i zašto nije prilagođena, kaže Cvijanovićeva.

„Da li je realno da u jednoj pravosudnoj instituciji može da bude toliko unitarizma, neprofesionalnosti. Ovo je strašno, ovdje se ne može čekati nikakva pravda“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona sumnja da je Sena Uzanović, sudija koja je preuzela ovaj predmet, dobila nalog da radi ono što prethodni nije htio da radi. Kaže da Dodik i njegov tim nisu obavješteni da će u Sud BiH danas doći novi sudija, što je, dodaje, takođe nečuveno.

„Imamo ozbiljne sumnje sa onim što radi Sud BiH. Moraćemo donositi određene odluke, ovo nema veze sa pravom ni sa pravdom“, poručila je srpski član Predsjedništva BiH.

Pretres protiv Dodika trebalo odložiti

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović, komentarušići imenovanje Sene Uzunović za novog sudiju u postupku protiv predsjednika Srpske, rekao je kako nije uobičajeno da na pretres dođe novi sudija i da odmah vodi postupak.

- Uobičajeno je da se pretres odloži i da se sudija pripremi, da se otklone sve dileme koje bi postojale u vezi promjene sudije u tom postupku - rekao je Popović.

Pročitajte i:

Detalji iz biografije Sene Uzunović: SDA je stambeno zbrinuo

Višković: Sena Uzunović nije izvučena iz bubnja nego u ambasadi

Dodik stigao u Sud BiH

Vito Popović objasnio zašto bi pretres protiv Dodika trebalo odložiti

Vujičić: Dodiku od ročišta do ročišta mijenjaju pravila

Pred Sudom BiH i danas podrška predsjedniku Srpske

Mirsad Strika više ne vodi postupak protiv Dodika, poznato ko je novi sudija

Musa odustao od okupljanja pred Sudom BiH

Košarac najavio dolazak pred Sud BiH

Dodik: Tražiću da mi se sudi u kafani

Čubrilović: Ne treba se osvrtati na nametnuta rješenja sa strane

Novi pretres: Dodik ide u Sud BiH, pristalice Sanina Muse najavile okupljanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana