Nesreća u Doboju upozorava: Krug na ringišpilu je poput ruskog ruleta

Anita Janković Rečević
Foto: Agencije

BANjALUKA, DOBOJ - Roditelji i mališani koji posjećuju luna-parkove moraju biti uvijek na oprezu, jer i krug na ringišpilu može biti koban, budući da ovakvi centri zabave, koji tokom ljeta niču na svakom ćošku, mahom ne posjeduju dozvolu nadležnih, niti ih ko kontroliše, a pod znakom pitanja je i ispravnost mašina čija atestiranja uglavnom zavise od volje vlasnika.

Da se igra u trenu oka može pretvoriti u nesreću svjedoči slučaj iz Doboja, gdje se u ponedjeljak u gradskom Parku narodnih heroja tokom vožnje prevrnuo ringišpil, pri čemu je četvoro djece povrijeđeno. 

Prema ocjeni očevidaca, slike na terenu, kao i jauci majki i očeva koji su izvlačili djecu ispod metalne konstrukcije ringišpila, bili su jezivi. 

POTRESNE SCENE

Na licu mjesta našao se reporter dobojske ZOOM TV Pero Šarčević, koji je ispričao da je u jednom momentu dok je izvještavao sa koncerta pjevačice Leontine Vukomanović, začuo lom, nakon čega je uslijedila stravična vriska roditelja čiji su mališani bili na ringišpilu u trenutku rušenja. 

- Posebno je bilo potresno slušati kako majke dozivaju djecu. A slomio sam se kada sam na rukama očeva vidio djecu. Impresioniran sam našim građanima koji su rukama podigli konstrukciju da bi djeca bila izvučena. Radili su složno i zaslužuju sve pohvale, kao i prisutni mladi policajci i Hitna pomoć, koja je stigla veoma brzo... Ne ponovilo se više nikada - ispričao je Šarčević.

Hitnu medicinsku pomoć u dobojskom Domu zdravlja dobilo je četvoro mališana, od kojih je troje upućeno u bolnicu, a kod jednog maloljetnika nisu konstatovane povrede pa je pušten kući. 

U bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju rekli su za “Glas” da je dvoje djece primljeno u Službu za hirurgiju, dok je jedno dijete ambulantno pregledano i zbrinuto u Službi za otorinolaringologiju.

- Radilo se o lakšim povredama i niko nije bio životno ugrožen. Dvoje djece je zadržano u našoj ustanovi, dok je treće dijete pušteno na kućno liječenje - rekli su u dobojskoj bolnici. 

Nakon nemilog događaja policija je u ponedjeljak uveče zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti uhapsila Dobojliju B. J., koji je upravljao ringišpilom. 

- B. J. će danas biti predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Doboj, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Uviđaj, kojim je rukovodio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, biće nastavljen uz prisustvo vještaka mašinske struke - saopšteno je juče iz Policijske uprave Doboj. 
Građani Doboja kažu da je bilo pitanje dana kada će se nesreća desiti. Naveli su da je kvalitet ringišpila bio pod znakom pitanja, izrađen ručno te da su se na njemu djeca vrtjela godinama. 

Pričaju da je sporni ringišpil uglavnom bio stacioniran u glavnom gradskom parku u Doboju, a korišćen je i za vašarske potrebe na različitim lokacijama. 

RAD BEZ DOZVOLA

Prvi čovjek Doboja Boris Jerinić kaže za “Glas” da vlasnik ringišpila nije imao dozvolu za rad u gradskom parku. 

- Nemam informaciju da li je ringišpil bio ispravan ili ne. Dozvole nije bilo, niti se mogla dobiti za gradski park. Ringišpil je, koliko mi je poznato, postavljen nedavno, jer zimi ne radi. Inspektori, koji su zaduženi za kontrolu takvih stvari, nisu ga kontrolisali i kontrola je bila u planu. Na svu sreću, sva djeca su zbrinuta i dobro su, obišao sam njih i roditelje - kratko je rekao Jerinić. 

Ovakve nesreće u Srpskoj i BiH nisu rijetka pojava. U ljeto 2019. godine u Kaknju troje maloljetnika je povrijeđeno kada je ringišpil prepun djece počeo nekontrolisano da se kreće, a korpe u kojima su bili mališani su se zarotirale i zakačile za drvo. 

Iste godine u Loparama je došlo od pada ringišpila kada je više osoba povrijeđeno. Četiri godine kasnije do nesreće je ponovo došlo u Loparama, kada je 20-godišnja djevojka pala s ringišpila, nakon čega je hospitalizovana.

Nažalost, 2020. godine u Rogatici nesreća u zabavnom parku okončana je smrtnim ishodom. Petnaestogodišnja djevojčica preminula je u bolnici u Goraždu, gdje je dovezena nakon pada sa ringišpila. 

Prije mjesec u padu s ringišpila u Ljubuškom povrijedilo se nekoliko osoba, a troje lica moralo je biti zadržano na bolničkom liječenju.

Ko je u Republici Srpskoj odgovoran za postavljenje ringišpila i sličnih mašina namijenjenih zabavi pitali smo Inspektorat RS u kojem navode da su vlasnici prilikom postavljanja zabavnih parkova obavezni da pribave potrebne dozvole organa jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji planiraju da borave određeno vrijeme. 

- Imajući u vidu da je riječ o pokretnim objektima, koji često mijenjaju lokacije te da zakonom nije propisana obaveza niti vlasnika, niti jedinice lokalne samouprave da obavještavaju Inspektorat RS o promjeni trenutne i planiranim lokacijama, ne raspolažemo informacijama o premještanju predmetnih objekata, niti u okviru svojih nadležnosti učestvujemo u postupku izdavanja dozvole za njihovo postavljanje - rekli su u Inspektoratu Srpske. 

Pojasnili su, s obzirom na to da je riječ o objektima koji se po potrebi demontiraju da bi bili premješteni na drugu lokaciju, da su subjekti koji obavljaju ovu vrstu djelatnosti dužni prilikom svakog montiranja pribaviti upotrebnu dozvolu izdatu od ovlašćene licencirane kuće.

- Jedinice lokalne samouprave u svom sastavu imaju kontrolne organe koji u svakom trenutku prilikom izdavanja navedenih dozvola mogu provjeriti da li su ispunjeni svi potrebni uslovi - dodali su u Inspektoratu. 
I sudski vještak za mašinstvo Đoko Arsenić kaže za “Glas” da ringišpili moraju imati projektnu dokumentaciju i ateste da bi bili pušteni u rad. 

- Vlasnik ringišpila mora imati sve potrebne papire, ko je radio objekat, ko je vario, svaki var mora imati atest. Upotrebna dozvola se traži kada se prikupe svi atesti, a izdaju je službe zaštite na radu. Tokom karijere nisam se susretao sa vještačenjem ringišpila i sličnih mašina, ali prvo i osnovno je da tehnička dokumentacija bude uredna - rekao je Arsenić. 

NEMA KO DA IZDA ATEST

U jednoj licenciranoj kući, koja ima dozvolu za atestiranja sredstava rada, odnosno radnih mašina, alata, uređaja kažu da, prema njihovim saznanjima, niko u Srpskoj nema akreditaciju za atestiranje ringišpila i sličnih uređaja koji se koriste u zabavnim parkovima. 

- Mi sredstva rada pregledamo u elektro i mašinskom smislu, sve njegove zaštitne komponente, na osnovu čega izdajemo upotrebnu dozvolu. Ringišpili ne potpadaju pod sredstva rada i prema našim saznanjima niko nema ovlašćenje da daje licence za njih. Problem je što su većina tih mašina za zabavu ručni radovi, mašine koje nisu nastale u fabričkim pogonima, prema standardima bezbjednosti i struke - dodali su u licenciranoj kući. 

Da se premalo vodi računa o ispravnosti uređaja za “Glas” su potvrdili i vlasnici jednog luna parka iz BiH. 

- Imamo električne automobile s kojima svako ljeto budemo na igralištu jedne škole u Gradačcu, a dozvolu dobijamo od te obrazovne ustanove. Atestiranje nam je radio jedan mašinski inženjer iz Modriče, ali on je umro, a posao je navodno trebalo da preuzme njegov zet. Da bismo zaštitili sebe sami kontrolišemo redovno ispravnost kako znamo - rekli su kratko iz ovog luna-parka.

VIJEK TRAJANjA

Đoko Arsenić kaže da ringišpili i dugi slični objekti za zabavu mogu imati vijek trajanja i po nekoliko decenija. 

- Mogu raditi i po 30, 40 godina, ali je važno da se na svake tri godine vrši atest, da se redovno kontrolišu da bi bilo utvrđeno da su ispravni i bezbjedni za upotrebu - kazao je Arsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana