Nešić: Srpski narod ne može biti odvojen od matice, nemoguće podijeliti Srpsku

Srna
Nešić: Srpski narod ne može biti odvojen od matice, nemoguće podijeliti Srpsku

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da je proboj koridora pokazao da srpski narod ne može živjeti odvojen od matice i da je nemoguće Republiku Srpsku podijeliti na dva dijela, iako to mnogi žele.

- Istorija nas uči šta bi se to desilo kada bi jedan dio na fizički način bio odvojen od drugog dijela - rekao je Nešić novinarima u Bratuncu.

On je istakao da je Republika Srpska nedjeljiva cjelina, a da je distrikt Brčko kondominijum, odnosno zajedička svojina Republike Srpske i Federacije BiH

- Mi znamo, a znaju i međunarodni faktori i ljudi iz FBiH šta je Republika Srpska unijela u distrikt i šta je to što je naše - istakao je Nešić.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana