Nema zahtjeva za novi kredit: Vlast drži MMF na čekanju

Marijana Miljić Bjelovuk
Nema zahtjeva za novi kredit: Vlast drži MMF na čekanju

BANjALUKA - Iako se o novom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) priča više od godinu dana, domaće vlasti još nisu dostavile zvaničan zahtjev za otpočinjanje pregovora o tom pitanju sa međunarodnom finansijskom institucijom.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andreas Tudik rekao je da je MMF u potpunosti angažovan u BiH te da je u stalnom dijalogu sa predstavnicima vlasti.

- Ukoliko vlasti zatraže program, mi smo spremni započeti pregovore. Misija MMF je i na nedavnim sastancima prenijela vlastima uvjerenja u pogledu spremnosti za otpočinjanje pregovora. Pregovori se pokreću zvaničnim zahtjevom koji bi trebalo da upute vlasti. Takav dokument još nije dostavljen - rekao je “Glasu” Tudik.

Naglasio je da su obaveze BiH prema MMF-u na da­n 6. decembar iznosile oko 732,2 miliona maraka.

- BiH redovno servisira svoj dug prema MMF-u - poručio je Tudik.

Vlasti u Srpskoj su u više navrata u posljednjih godinu dana ponovile da su opredijeljene za novi aranžman sa MMF-om, ali da neće pristati ni na kakva uslovljavanja o tom pitanju.

Tako je premijer Srpske Radovan Višković i na posljednjem sastanku sa Misijom MMF-a ponovio da je Srpska opredijeljena za novi aranžman sa MMF-om, ali bez uslovljavanja političkim mjerama i uz poštovanje stavova svih strana.

Takođe, predstavnici MMF-a su se sastali i sa čelnicima Vlade FBiH, koje je predvodio premijer Nermin Nikšić, i na tom sastanku naglašena je spremnost za pružanje tehničke pomoći te nastavak razgovora s ciljem pomoći u prevazilaženju ekonomskih izazova. Tada je fokus stavljen i na najavljene fiskalne reforme, u koje se uključuje set fiskalnih zakona, te povećanje minimalne plate i onljan fiskalizaciju.

Javni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je skoro 14 milijardi KM, a od toga se 9,8 milijardi odnosi na spoljni, a 3,2 milijarde maraka na unutrašnji dug. Ukupni javni dug porastao je za 151,2 miliona KM ili 1,18 odsto u odnosu na kraj 2021. godine, s tim da je spoljni povećan za 64,6 miliona, a unutrašnji za 86,54 miliona maraka. U ukupnom stanju javne zaduženosti FBiH učestvuje sa 50,16 odsto, Republika Srpska sa 48,86 procenata, institucije BiH 0,61 odsto, a Brčko distrikt sa 0,37 procenata.

Predložene mjere

MMF je u najnovijem izvještaju za BiH zatražio od vlasti da ograniče rast plata u javnom sektoru, izbjegnu vanredna povećanja penzija, ali i da ukinu ograničenja o pitanju kamatnih stopa.

- Ako se inflatorni pritisci pojačaju, vlasti treba da razmotre poništavanje odluka o povećanju plata u javnom sektoru iz 2022. i ove godine - poručili su iz MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana