Nelegalan odbor FIPA radi pet godina

Marijana Miljić
Nelegalan odbor FIPA radi pet godina

Sarajevo - Upravni odbor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH već pet godina radi u nelegalnom sastavu jer je članovima koje imenuje Savjet ministara BiH mandat istekao još 2012. godine, a od tada ništa nije urađeno da bi ovi članovi bili reimenovani ili izabrani novi.

Mandat je još 18. oktobra 2012. godine istekao Aleksandru Obradoviću i Zvonimiru Kutleši, koje je na te pozicije postavio Savjet ministara BiH. U istom statusu je i Vedad Nezirić, koji je za člana Upravnog odbora imenovan kao predstavnik Vlade FBiH, ali je njemu mandat istekao 16. septembra prošle godine.

Iako je FIPA slala urgencije Savjetu ministara BiH, ta institucija ne samo da nije reagovala, nego na njih nije ni odgovorila.

- Članovi Upravnog odbora kojima je istekao mandat u oktobru 2012. godini predstavnici su Savjeta ministara BiH, zbog čega smo im mjesec ranije uputili akt o imenovanju ili reimenovanju njihovih predstavnika. S obzirom na to da nisu donijeli odluku o tome, u julu 2016. godine putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputili smo urgenciju za imenovanje članova Upravnog odbora. Na proslijeđene akte do danas nismo dobili odgovore - kazali su u FIPA.

Kada je riječ o predstavniku Vlade FBiH, FIPA je početkom ove godine uputila zahtjev da imenuju svog predstavnika, a krajem januara i urgenciju.

- Ne znamo kada će biti riješeno ovo pitanje. Pravovremeno upućujemo dopise i eventualno urgencije o isteku mandata pojedinih članova, ali nemamo nadležnosti kada je riječ o odlučivanju i imenovanju - naveli su u FIPA.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ističu da su 24. novembra prošle godine obavijestili Savjet ministara o isteku mandata članovima Upravnog odbora FIPA.

- To je od nas tražila FIPA. Savjet ministara je obaviješten i ne znamo zašto to nije još urađeno. Odgovore potražite kod njih - kazali su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U informaciji Savjeta ministara, koja je dostavljena Predstavničkom domu Parlamenta BiH, navedeno je da će u što skorijem periodu preduzeti aktivnosti u vezi sa sprovođenjem zakonske procedure koja se odnosi na članove Upravnog odbora FIPA kojima je istekao mandat. Međutim, nisu naveli zašto to nisu uradili prethodnih pet godina.

Članstvo

Zakonom o FIPA uspostavljen je Upravni odbor ove agencije koji broji devet članova i čiji mandat traje dvije godine.

Po dva člana imenuju Savjet ministara BiH i Savjet stranih investitora u BiH, a po jednog vlade RS i FBiH, Spoljnotrgovinska komora BiH, Unija udruženja poslodavaca RS i Asocijacija poslodavaca FBiH.

Članovi Upravnog odbora FIPA kojima je istekao mandat

Predstavnici Savjeta ministara BiH

Aleksandar Obradović, mandat istekao 18. oktobra 2012. godine

Zvonimir Kutleša, mandat istekao 18. oktobra 2012. godine

Predstavnik Vlade FBiH

Vedad Nezirić, mandat istekao 16. septembra 2016. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana