Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske: SDA traži način da sve propadne

Darko Momić
Foto: Velibor Tripić

Moramo otvarati dijalog i konsenzusom tražiti rješenja za prevazilaženje svih problema, a ima ih i ne bi trebalo da zabijamo glavu u pijesak i zato sam iskoristio svoje poslovničko pravo da sazovem sjednicu na koju sam pozvao i predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda koji imaju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda Republike Srpske, kaže predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović.

On u razgovoru za “Glas” ističe da bi do kraja sedmice trebalo da bude održan skupštinski kolegijum kome bi predložio održavanje posebne sjednice s jednom tačkom dnevnog reda, a to je razmatranje političko-ekonomske situacije u BiH.

- Obaveza ove generacije političara jeste da razgovaraju bez unaprijed predloženog rješenja i da se na sastancima dolazi do rješenja koja će zadovoljiti najveći broj građana BiH i imati najdugotrajniji vijek trajanja. Ne vidim zašto početak tog dijaloga ne bi bio ovdje u NSRS, a finalizacija neka bude i na nekom drugom mjestu - kaže Čubrilović.

GLAS: Da li ste zato pozvali lidere, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića da se obrate Narodnoj skupštini?

ČUBRILOVIĆ: Nama je neophodan razgovor, jer hitno mora prestati ovo medijsko “duvanje” rata u političkom i javnom diskursu. Republika Srpska neće rat, nijedan njen zvaničnik, nijedan medij, nijedan izabrani funkcioner nikada i nigdje nije pomenuo rat kao opciju. U tom smislu sam ih pozvao, posebno imajući u vidu da su se oglušili na poziv predsjednice RS koja ih je ranije pozvala na dijalog u skladu sa zaključcima NSRS.

GLAS: Dakle, to ne bi bila jedna od onih posebnih sjednica na kojima se trebaju donositi zakoni vezani za zaključke od 10. decembra?

ČUBRILOVIĆ: Ne. Zato je upućen poziv predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda da se sa svojim stavovima otvoreno obrate poslanicima i da otpočnemo tu vrstu prijeko potrebnog dijaloga o kojem govorim.

GLAS: Opozicija je negodovala zato što su za posebnu sjednicu saznali tek kada su mediji objavili da ste pozvali lidere SDA i HDZ-a BiH.

ČUBRILOVIĆ: Sve je u skladu s Poslovnikom, jer po članu 170. stav 4, predsjednik Skupštine može sazvati posebnu sjednicu. Ne znam kako bilo ko može da negoduje tvrdeći da je za sjednicu saznao kada je čuo da sam uputio taj poziv. Čuli su onoga trenutka kada sam odlučio da iskoristim svoje poslovničko pravo koje mi pripada kao predsjedniku Narodne skupštine da sazovem sjednicu. Zaista ne vidim u čemu je problem.

GLAS: Kada je riječ o tom pozivu, potpredsjednik SDA Adil Osmanović praktično je najavio da se njegov lider neće odazvati, pri čemu je pozvao NSRS da povuče svoje zaključke od 10. decembra?! Šta to znači, da li je i to još jedno odbijanje pružene ruke iz Republike Srpske?

ČUBRILOVIĆ: To je traženje načina da se ništa ne riješi, odnosno negiranje BiH i nepriznavanje njenih institucija. To je loš izgovor za odbijanje postizanja rješenja za političku krizu u BiH. Ne može jedan poslanik sa bilo kojeg nivoa ili jedan politički funkcioner govoriti šta i kada bi trebalo da radi Narodna skupština. Odbijaju razgovor zbog zaključaka iz decembra, a ja ih pitam zbog čega se mjesecima nisu odazvali pozivu za dijalog. Podsjetiću da je Narodna skupština 13. maja usvojila zaključke u vezi s pokretanjem inicijative za razgovor i dijalog između strana, Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH. Od tada do decembra imali su osam mjeseci da otvorimo razgovor, ali nisu pokazali želju niti volju za to.

Sramota

GLAS: Kako komentarišete pismo poslanika SDA i DF-a u Parlamentu BiH u kojem zahtijevaju od NSRS da stavi van snage svoje zaključke od 10. decembra?

ČUBRILOVIĆ: To je sramota, pogotovo njihov naredbodavni način obraćanja, a posebno iritantni su navodi o mirnom rješenju, jer to znači da neko ima na umu i neke druge načine. Ovdje se svi procesi mogu rješavati isključivo mirnim putem, a ne onako kako to želi jedna politička opcija.

GLAS: Da li to SDA i DF smatrate za jednu političku opciju, jer su poslanici te dvije stranke potpisali pismo?

ČUBRILOVIĆ: Ma to je ista priča, sve je to opcija SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana