Nebojša Radmanović, predsjednik IO SNSD-a: Donosimo rezoluciju o slobodnoj RS

Goran Maunaga
Nebojša Radmanović, predsjednik IO SNSD-a: Donosimo rezoluciju o slobodnoj RS

Banjaluka - Na Saboru SNSD-a koji će biti održan 25. aprila u Istočnom Sarajevu biće donesen novi statut stranke i rezolucije od kojih je jedna o slobodnoj i samostalnoj RS koja označava krajnji cilj naroda koji živi u Srpskoj i spremnost SNSD-a da predvodi narod na tom putu.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović ističući da je to poruka protivnicima SNSD-a i Srpske u RS, BiH i svijetu.

- Ne možemo da dozvolimo situaciju u kojoj smo sada da neke kandidate iz reda srpskog naroda na nivou BiH biraju drugi. To je nedopustivo. Zbog daljeg razvoja RS ne možemo dopustiti da se naša ovlašćenja prenose na drugi nivo. Tom rezolucijom jasno ćemo iznijeti naš stav, a interesantne će biti i ostale rezolucije koje pripremamo na svim nivoima - kaže Radmanović koji je i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Pojasnio je da je novi statut usmjeren ka dva cilja - dodatnu demokratizaciju unutar SNSD-a i novu unutrašnju organizaciju stranke. Radmanović očekuje da će biti usvojen prijedlog o promjenama u organizacionoj strukturi Sabora i ostalih stranačkih tijela.

- Uvodi se Predsjedništvo umjesto Izvršnog odbora, te izvršni sekretari za izborne jedinice. Očekujem da će u Glavnom odboru, koji će biti biran na Saboru, biti skoro 50 odsto novih članova. To se stalno dešava u SNSD-u, ali to male stranke neće da primijete jer je kod njih sve statično i zato što im ljudi odlaze, a novi ne dolaze - kaže Radmanović i dodaje da privode kraju i izbor 800 delegata iz svih 64 opštinska i gradska odbora SNSD-a u RS i 14 u FBiH.

Govoreći o nastupu SNSD-a na nivou BiH, Radmanović je istakao da će stranka nastaviti da djeluje kao beskompromisna opozicija koja ima svoje stavove i opredjeljenja. Komentarišući rad novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, Radmanović je kazao da je šteta i za RS i za BiH što ta institucija ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju i što Ivanić, koji je predsjedavajući ne djeluje na osnovnim pravcima spoljne politike BiH.

- Jedna od težih stvari je nepoštovanje i Ustava BiH i Ustava RS. Čitav mjesec su crpili svoju energiju na podršci izjavi za opredijeljenost za putu ka EU iako to nije ustavna nadležnost Predsjedništva BiH. Još gora situacija je to što član Predsjedništva iz RS ne poštuje Ustav RS. SNSD neće prestati da upozorava na to - kaže Radmanović.

Dodao je da je jasno zašto je to tako jer Ivanić nije izabran glasovima srpskog naroda iz RS koji se većinski opredijelio za kandidata SNSD-a Željku Cvijanović.

- Ivanić je izabran glasovima Bošnjaka i on sada vjerovatno vraća te usluge. Ali bez obzira na to, Ustav RS se mora poštovati - zaključio je Radmanović.

Nema raskola

Govoreći o spekulacijama o raskolu u SNSD-u, Nebojša Radmanović je istakao da to u medije iznose eksponenti manjih političkih partija koje su za razliku od demokratskog SNSD-a totalitarne.

- U SNSD-u su uvijek postojale i postoje kreativne rasprave i različita mišljenja. Sada su neki krugovi van SNSD-a pokušali da od tih različitih mišljenja naprave spekulacije da se u SNSD-u sve raspada. Nema raspada, nema ni odlazaka iako nije nemoguće da poneki član napusti SNSD što se dešavalo i prije. Ali SNSD kao moćna partija može i to da podnese - rekao je Radmanović navodeći da je na svakog koji ode SNSD u prethodnih dvadesetak godina dobijao novih 50, 100 ili više članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana