Nebenzja: Osmanijeva nema pravo na delegaciju

Srna
Foto: Tanjug

NJUJORK - Predsjednik privremenih institucija Vjosa Osmani pozvana je u Savjet bezbjednosti kao govornik i nema pravo na delegaciju, izjavio je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On se javio za riječ nakon što je Osmanijeva završila svoje obraćanje, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić skrenuo pažnju na to da je ona kao svoju delegaciju dovela žene koje je predstavila kao “žrtve srpske policije na Kosovu i Metohiji” i da je time prekršila pravila Savjeta bezbjednosti UN.

Nebenzja je rekao da bi ostatak “delegacije” barem trebalo da sjedi u drugom dijelu sale, a ne tačno iza govornika.

Vučić je istakao da je Osmanijeva, osim toga što je protiv pravila dovela “delegaciju”, sve vrijeme govorila o navodnim srpskim zločinima od prije 25 godina i da se ni u jednom trenutku nije osvrnula na šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika kojem je posvećena današnja sjednica.

Osmanijeva je dovela na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN žene koje su, kako tvrdi, “silovane” da svjedoče o navodnim srpskim zločinima.

Predsjedavajuća Savjetu bezbjednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vaneša Frejzer otvorila je sjednicu o šestomjesečnom izvještaju Unmika o Kosovu i Metohiji, ali je ubrzo uslijedilo njeno kraće odgađanje, jer je, kako je pojasnila, cijela delegacija Prištine zadržana na ulazu zbog UN procedura.

Frejzerova je nakon višeminutne pauze i provjere informacija koje je dobila nalgasila da je riječ o protokolu UN, zbog koji su neki učesnici zadržani na ulazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana