Nastavljeno suđenje Bejtiću za zločine na Kazanima

Srna
Nastavljeno suđenje Bejtiću za zločine na Kazanima

Sarajevo - U nastavku obnovljenog suđenja Samiru Bejtiću za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Osman Gežo rekao je da je izjavu u istrazi 1994. godine dao pod prisilom.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić naveo je da je Vrhovni sud Federacije BiH ukazao na iskaz svjedoka Osmana Geže kao kontradiktoran, prenosi Birn.


Svjedok je, kako je istakao predsjedavajući sudija, davao različite izjave u istrazi i kasnije na glavnim pretresima, te mu je predočio dio iskaza iz 1994. godine u kojem je naveo da je u zemunici na lokalitetu Boguševac kod Sarajeva vidio optuženog Bejtića kako uzima sablju u ruku i zabija je u vrat Ergina Nikolića.

Gežo je odgovorio da se ne sjeća te izjave jer je bio maltretiran, te da je pod pritiskom dao iskaz.

"Maltretiran sam od organa koji su vodili istragu 1994 godine. Ja sam vidio gužvu, bilo je puno ljudi, vidio sam i Cacu. Bio je mrkli mrak u zemunici. Bejtića odranije nisam znao, tada ga nisam ni poznavao. Bilo je još onih koji su se zvali kao Samir", izjavio je Gežo.

On je napomenuo da je tek kasnije, kroz svjedočenja drugih, čuo za ubistvo vojnika, te precizirao da na njega nije vršen pritisak prilikom ispitivanja na suđenju.

Bejtić je optužen da je kao pripadnik Desete brdske brigade takozvane Armije BiH 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je zajedno sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih ubili.

On je optužen i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Svjedok Suad Omanović rekao je da ostaje pri ranije datim izjavama, kao i Snježana Jovanović, koja je pozvana u svojstvu oštećene jer joj je ubijeni Duško Jovanović otac.

Omer Tendžo kaže da je u ratu rijetko viđao optuženog Bejtića jer je "non-stop bio na terenu".

"Dolazeći u komandu na Bistrik, ponekad bih u prolazu vidio Bejtića. Ne sjećam se jesam li išao na privođenje nekih lica zajedno sa Žigom, Hodžićem i Bejtićem", dodao je Tendžo.

Svjedok Tendžo istakao je da je za vrijeme istrage bio maltretiran i da su mu zbog torture ostala samo četiri zuba u vilici.

Suđenje Bajtiću biće nastavljeno 14. decembra.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu četvrti put se vodi postupak protiv Samira Bejtića.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je prošle godine posljednju presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Bejtić oslobođen optužbi za zločine počinjene na Kazanima kod Sarajeva, a predmet je ponovo vraćen na suđenje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je i u decembru 2011. Bejtića optužbi, dok je 2006. Bejtić bio osuđen na četrnaest i po godina zatvora.

Bejtić je prije 14 godina uhapšen u Njemačkoj, odakle je izručen BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana